Pages

Tuesday, December 29, 2009

sekitar FATAYAT GAMES 09..





khusyuk semua 7 kumpulan dengar taklimat..






da deep purple..







blue allrise..ma team~







da pink panther..




da RED team..






da ultraSEVEN..
PASUKAN TERBAIK (paling bersemangat...)


*********************************************************************


gambar2 yang sempat dicandid sepanjang program..





suap dik suap, jangan membazir..
sarapan pagi yang enak..
ishq biladi , timun , carrot, gargil (yeke ni ejaan die), teh pekat tanpa gula..






bukak task hati-hati..jeng..jeng..jeng..






chekpoint menghafal surah bersama ra'isah perubatan..
uji daya ingatan sket..






sape nak kawen dengan anak raja ,pisahkan kekacang ni semua cepat!!






hati-hati suapkan tu, takut tercabut braces..






HANTU BUNGKUS..
pilih..pilih..yang mana satu idaman kalbu...








busana muslimah dari surat khabar..






BLUE TEAM..

JOHAN KESELURUHAN..

1) johan futsal..
2) johan explorace..
3) naib johan basketball.. (owh,bertambah medal basketballku..)



click me for more pic...




**THE END**


Friday, December 25, 2009

sanah helwah inirah n hana hamim..







buat 2 adik sc tersayang..selamat hari lahir n semoga panjang umur..

semoga pertambahn umur selari dengan pertambahan amal..:p

ni je yang mampu akak buat..hihi..

Wednesday, December 23, 2009

AWAN





A.W.A.N biar kugapai agar kau tersenyum....

Tuesday, December 15, 2009

T.E.L.I.N.G.A

Salam aleik..



kenapa hari ni tiba-tiba pasal telinga yang aku nak bebelkan??



sebenarnya, kebetulan kali ni round kami adalah Ear,Nose n Throat..

agak boringlah juga sebenarnya sebab hari-hari nak kena mengadap 3 benda ni..



hari-hari jugalah ada sahaja doktor yang offer kami masuk OT,tapi semua tak berkesempatan..

takpe, takpe..pasti hari itu akan tiba jua..



ok, kenapa telinga???



sebenarnya,nak berkongsi satu rahsia..merangkap peringatan jugaklah..



ok, peringatan ni khas untuk pemuda,pemudi,syabab-syabab musafir kasih,fatayat,ammu,mama, baba dan sekelian penduduk yang sangatlah rajin membersihkan telinganya~~~~~~





di suatu hari yang indah,ketika sedang enak menuntut ilmu bab telinga, tiba-tiba doc cakap "you must not clean your ear using cotton bud routinely"..



"adoi mak, habis takkan nak biar je tak bersentuh" monolog seorang insan yang boleh dikatakan 2 hari sekali la dia menggunakan cotton bud. .

pembersihlah kononnya..



" the wax (najis di telinga kita semua) is actually a natural protection of your ear . It protects your ear from the extreme temperature and from infection as it is not suitable for growth of any organism.."



ha,amek sekali ..konon pembersih tapi sebenarnya mendatangkan mudarat..



So, i stop cleaning my ears twice daily after all..next due,tak tau bila..haha..





Subhanallah, ternyata setiap ciptaan Allah itu mengandung hikmah..

Benda yang dianggap kotor sebenarnya membawa manfaat..



Jadi untuk apa kita melawan fitrah itu kerana mudaratnya lebih besar impaknya dalam kehidupan berbanding manfaat yang kita akan dapat..





Doc menyambung lagi, barangkali selepas melihat muka kami yang kesemuanya blur dan tertekan with a big question mark on da top sebab tak boleh bersihkan wax tu..



" biar je 'dia' keluar sendiri, barulah kita bersihkan..biasanya lepas mandi ke..dan dah tentunya ketika berwudhu' kita akan bersihkan telinga.."

nah, di situ terbukti lagi keindahan Islam..
hikmah membersihkan telinga ketika berwudhu'..

dan hikmahnya juga buat muslimah supaya menutup aurat..tersorok sudah satu keaiban..
dan pengajaran buat syabab supaya jadilah seorang yang pembersih....


jadi untuk apa kita melawan fitrah itu kerana mudaratnya lebih besar impaknya dalam kehidupan berbanding dengan manfat yang bakal kita dapat..

Stop using COTTON BUD!!


lagi satu yang aku kurang faham dengan segelintir insan yang berfikiran "kami tak perlukan musyrif,nanti kurang pulak tawakal pada Allah"

sounds funny isn't it??

kalau macam tu, lepas ni ramai2 pakat2 tak payah pergi kuliah, x payah baca buku bila nak imtihan..nanti kurang pulak tawakal pada Allah..redah je masuk dewan periksa..:p

Bukankah mencegah lebih baik dari mengubati dan bukankah lebih baik kita berusaha habis-habisan dan bertawakal kepada Allah instead of hanya duduk goyang kaki dan bertawakal..

kita hanya Hamba Allah yang hina..kalau tak berusaha untuk mendapatkan sesuatu,mustahil sesuatu benda tu akan datang bergolek..usaha kita itu adalah wasilah untuk mendapatkan sesuatu..


mustahil jika kita lapar sambil berbaring atas katil dan berdoa, "Ya Allah jatuhkanlah pisang di hadapan aku..."

pergi kedai la weh,beli sendiri~~


peace no war..


p/s : alfatihah buat seorang senior ketika di Pedas dahulu yang dijemput ilahi siang tadi.. ajal x mengenal usia..al-fatihah buat mohd farhan mohd nor..semoga ditempatkan di
kalangan orang2 yang beriman..

Sunday, December 6, 2009

Bantuan Kewangan Untuk Kos Perubatan Nabilah Huda binti Zaim

tyme..iftor n.9 ..



Assalamualaikum wbt.

Saudara seiman dan seakidah sekalian..

Seorang pelajar Malaysia yang sedang menuntut dalam Jurusan Syariah di University of Yarmouk, Irbid (terletak kira-kira 150 km ke utara dari Amman, Jordan),

Saudari Nabilah Huda binti Zaim (a best friend of mine...)
telah disahkan menghidap Leukemia tahap kronik (chronic myeloid leukimia) dan
memerlukan pembedahan pemindahan tulang sum-sum pada bulan Disember ini.
Kos pembedahan ialah sebanyak RM70 000 (RM50 000 untuk pembedahan dan RM20 000 untuk rawatan susulan)


dan ia tidak ditanggung oleh penaja beliau..

Sehubungan dengan itu, saya berbesar hati untuk sama2 membantu dan mengajak rakan2 semua untuk sama2 menyumbang bagi menampung pembedahan beliau.

Tidak kira banyak atau sedikit, usaha kecil kita ini insyaAllah membantu.

Untuk sebarang pertanyaan, boleh berhubung terus dengan
Saudara Zaim Bin Shaari (bapa Nabilah) di talian +6013-3521226.


Sumbangan daripada para dermawan bolehlah dibankkan terus ke akaun-
(Maybank Zaim bin Shaari 162517025794)Hp: +6013-3521226..


Mari kita doakan agar saudari Nabilah Huda dan keluarganya dikurniakan kesabaran dan ketabahan yang berpanjangan sepanjang melalui ujian daripada Allah SWT ini...

Sesungguhnya penyakit itu daripada Allah, maka Allah jua yang akan meyembuhkan dan mempermudahkan....~~

Kepada semua kawan2 blogger yang membaca artikel ini, sama2lah kita membantu saudari Nabilah Huda Bt Zaim dengan mengcopy-paste posting ini ke laman anda...mudah2an kerja kita ini ada nilainya disisi Allah swt...Terima Kasih...~~Allahumma yassir wala tu'assir....Amin..


p/s : bella,fighting!!
to asma' harap dah overcome ke'nervousan' nak bgi ur bone marrow..

Friday, December 4, 2009

Apa kumahu??








Andai kesenangan ini membuatku lalai..
Aku rela kau menariknya kembali ya Allah..
Biar kujejak nikmatMu dalam kepayahan..
Asal tak tinggi hidung melakar senyuman..

Andai seberat ini ujianMu ya Allah..
Kupinta Kau berikan aku sandaran..
Agar tak tersembam di tengah jalan..
Mencari redhamu dalam kekurangan..