Pages

Monday, December 20, 2010

Kidney failure




currently in the middle of pediatrics round..
today is the first day we step in the nephrology department..
owh, the hemodialysis machine is killing me..
i miss him..




my sis n i - accompanying him for the dialysis on da 2nd eidulfitri 2009..
da last eid i had with him.




Sunday, September 19, 2010

Never, ever GIVE UP





There maybe times
when things aren't the way
we hope it to be,
everything looks
impossible and we feel
like just giving up...
But then, sometimes,
we just have to give it
another chance,
another try,
just one more time...
Take things a step at a time.
Do what works
best for you...
Be hopeful as you
embrace each moment.
Use your inner
strength and qualities.
Keep on believing that
you can do it.
Look out for the positive
light to shine on you.
You may just find that
what seem difficult has just been made right..


Monday, September 6, 2010

penantian satu penyiksaan

salam..

benar, penantian satu penyiksaan..
baru sekarang aku mengerti apa perasaan junior ketika menunggu result keluar...agak 2-3 kali juga tertangguh dari tarikh yang dimaklumkan..janji Arab,kalah janji Melayu..

berbagai2 jenis status di ym mahupun facebook menceritakan segalanya..
alhamdulillah setakat ini beberapa orang sahabat yang kurisik natijah mereka, semuanya lepas, molek2 belaka keputusannya..

selamat ke tahun 5..doakan sahabat kalian yang masih belum cek2 resutnya lagi ini..
takut..

moga bernilai di sisNya..
moga penntian yang lama ini berakhir dengan indah buat semua..
Najjihna ya Rabb..

Tuesday, August 10, 2010

Warkah buat junior..


siapa mahu mumtaz?jom join k.Husna



berakhir sudah debaran junior2 yg menanti keputusan imtihan..hampir sebulan juga ya rasanya..kini tiba giliran kami, sang super senior pula merasakan debaran itu..


cemburu melihat junior2 yang sudah habis berjuang ketika kami masih lagi berperang di medan imtihan sudah jauh meninggalkan kami..kini debaran menanti natijah itu mengatasi segalanya..tiada lagi cemburu..moga apa yang kami usahakan bernilai di sisiNYA..ameen ya Rabb..


tahniah dan takziah diucapkan kepada junior2 yang sudah pun mendapat natijah..laksana bom atom yang melanda Hiroshima dan Nagasaki kurasakan ketika natijah kalian diumumkan..kami sang super senior turut merasakan gegaran itu..ala kulli hal pasti ada hikmahnya bukan.. Allah takkan menguji hamba-hambaNya di luar kemampuannya..


Semua ujian darinya adalah untuk menguji tingkat keimanan kita sebagai makhluk-Nya. Apakah kita mampu bertahan dan melaluinya dengan cara terbaik dan sesuai dengan yang disyariatkan oleh-Nya. Tidak mengeluh dan berkeluh kesah. Seharusnya dengan ujian itu menjadikan kita lebih dekat kepada-Nya, memohon bantuan kepada-Nya kerana Dia lah yang memberikan ujian dan Dia jugalah yang akan membantu kita menyelesaikannya. Tapi harus diingat, kita harus membantu diri kita sendiri..


berpusu-pusu berita mengenai kepulangan junior yang bakal menduduki dhur thani menjengah telinga..tahniah, kalian mengambil keputusan yang betul..nyata masih berada di landasannya dan belum berputus asa..tak kurang juga yang ingin meneruskan percutian sehingga raya dan mahu menyelesaikan segalanya dengan munggunakan istilah carry paper ke tahun seterusnya..
terjentik hati meleraikan kekeliruan yang ada..


Raya atau periksa?


a nice post from my junior..begin with d end in mind
apa itu Fiqh Aulawiyat atau Feqah Mengutamakan Yang Lebih Utama..
ya setentunya kita harus sedar akan akrabnya Fiqh Aulawiyat ini dengan Fiqh Muwazanat..
atau jika masih ada yang keliru , saya pasti mesti kalian pernah didedahkan sama ada di sekolah atau dari mana2 kem motivasi bagaimana perlunya kita membahagikan urusan2 harian kita kepada 4 bahagian..
  • urgent & important
  • urgent but not important
  • not urgent but important
  • not urgent not important
atau dengan kata yang lebih mudah pentingkan yang lebih penting..


melalui pengalaman yang sudah hampir 4 tahun berada dalam jurusan perubatan ini, i'Allah sudah arif dengan situasi pembelajaran di sini..


kalau tahun 1 dulu merasakan silibus-silibusnya agak susah, tahun 2 juga memberikan impresi yang sama, malah lebih susah..apatah lagi bila menginjak ke tahun 3 seterusnya ke tahun 4..
kesusahan itu bertambah secara berperingkat-peringkat..ya, mana mungkin pembelajaran sewaktu darjah 6 semudah tahun 1 bukan? ya, kematangan fikiran kita bertambah dan berkembang dari hari ke hari..ujianNya juga bersesuaian dengan kemampuan kita..


bukan ingin menghalang kalian dari membuat keputusan, tapi ini sekadar pandangan dan cadangan..


jika tahun 1 yang perlu menduduki dhur thani, maka digalakkan pulanglah ke bumi Zagazig untuk menyelesaikannya..kiranya kalian beranggapan untuk carry paper ke tahun hadapan merupakan solusi yang terbaik..harus sedar ya adik2..pembelajaran tahun depan semakin susah..kalau mampu diselesaikan pada tahun ini, terus, mengapa harus ditangguhkan?


begitu juga buat tahun 2..terdengar desas-desus untuk carry paper terutamanya Psychology..tidak kurang juga ada yang ingin carry 2-3 subjek utama ke tahun hadapan..ini kerja gila~!


walaupun Psycho hanyalah minor paper, tapi kalian harus sedar..Tahun 3 merupakan tahun yang memerlukan banyak pengorbanan..jika sebelum ini seawal pukul 1 kita sudah boleh berehat-rehat di rumah lantaran kuliah tamat seawal itu, tapi tahun 3 paling awal kuliah habis seawal jam 4 petang..jika bernasib baik, dapatlah kalian pulang seawal jam 2 atau 3..


belum kira lagi dengan pertemuan kalian dengan subjek baru..ya, keempat-empatnya subjek baru..Pharmacology,Pathology,Parasitology dan Microbiology..dengan lambakan istilah baru..dengan minor exam yang tiada menentu..penat..ya, cukup penat..boleh diistilahkan sampai tiada ruang untuk bernafas~!


dan untuk pengetahun kalian final exam kalian akan berhadapn dengan 6 written exam..
2 milik patho, 2 milik pharma, 1 milik parasit dan 1 juga milik microb..jadi, harus dipertimbangkan ya adik2..mampukah kalian menghadapi semua itu tahun hadapan..
bukan ingin melemahkan, tapi cukup untuk memberi pandangan..jadi masihkah ingin carry 2-3 sujek ke tahun depan?


adakah perasaan ingin raya bersama keluarga mengatasi segala-galanya?


"kak ieka sedapla cakap..padahal tiap2 tahun balik raya kat Malaysia.."
erk..sebelum ni kepulangan ke Malaysia satu kewajipan sebagi anak, bukan sekadar mengejar raya...ada insan yang harus dijengah, dijaga dan dimanja..dan pemergiannya ke sisi yang Maha Mencipta baru-baru ini benar2 menggamit rindu..dan kepulangan ke Malaysia pada tahun ini kerana banyak urusan yang harus diselasaikan selepas pemergiannya..pusara itu juga harus dijengah..sekeping hati milik bonda juga harus ditenteramkan..i'Allah biiznillah tahun hadapan akan berpuasa dan beraya di bumi Zagazig buat pertama kalinya..moga panjang umur dan diberi kesempatan..

perlukan muqarar untk peperiksaan?


aish ..siapa kita..
kita bukan lagi anak bongsu, anak emas atau anak tunggal di sini..umur pun dah menjengah dewasa, bukan lagi kanak2 tadika..kalau bahasa kasarnya dah boleh jadi mak dan bapak orang..
seorang pelajar perubatan yang harus mencari kualiti dari hanya sekadar puas hati..seorang yang harus berusaha mendapatkan sesuatu atas usahanya..bukan sekadar membuka mulut luas-luas dan menantikan suapan percuma..kualiti diri harus dibina atas usaha sendiri, bukan menanti untuk diberi..buktikan!


to all juniors, all da best..i trust u, but u have to trust yourselves..and put Your trust in Allah..ujian itu dariNya, jadi solusinya juga ada padaNya..mintalah sepenuh hati, dekatkan diri, syariatNya jangan dimungkiri..



salam imtihan dan salam Ramdahan..
doakan super senior jua..
umat islam harus cemerlang...hari ini mesti lebih baik dari semalam..

Sunday, July 11, 2010

pejuang

" tak hidup dipuji, tak mati dikeji "

thabatlah wahai hati-hati pejuang

di hadapanmu mehnah luas terbentang

dihujungnya pasti bertemu jinan..

Sunday, June 20, 2010

ku sangka panas sampai ke petang rupanya panas sampai ke malam




langkah kuhalakan ke hadapan..meninggalkan dewan peperiksaan nun jauh di belakang.
moga bernilai disisiNya yang kuusahakan tadi..ameen ya Rabb..


panas.bahang.
ternyata bayu sg nil tak mampu menlenyapkan rasa terik mentari itu.
panas ini sungguh masih belum sampai kemuncaknya.
mampukah bertahan untuk 2 bulan lagi?


panas tidak menghalang kami..
gagah jua kami melangkah ke mahattah, mencari santapan buat sang perut yang tak terurus kehendaknya semenjak dua menjak ini.


sungguh, hari-hari begini yang paling tidak ingin kulalui.
saat kehidupan seorang mahasiswa bergelodak dek penangan musim imtihan.
jadual harian yang berubah bagai dilanda todak.
urusan harian, habis bergelimpangan.


perut yang lapar, kubisikkan kenyang..
mata yang mengantuk, kusandarkan palang..
otak yang penat, kukerahkan..
Allah, aku penat..
sungguh.


namun, harus jua digagahkan..
besusaha selagi boleh, sebelum sesal itu datang.
sesal yang mungkin sekali bakal membawa putus asa pada Tuhan..
permudahkan segalanya Ya Allah.


******************************************

melonjak2 kerongkong saat dibasahkan dek aiskrim dan milkshake tadi.
hanya buat kerongkong, sedang muka masih berkerut-kerut menahan bahang dari jalan tar itu..
fatamorgana logamaya itu, ternyata tak mampu menenangkan jiwa.
panas weh.


menunggu Husna & Piah menghabiskan sisa-sisa milkshake tadi, terlintas di fikiran.
"panas macam ni pun aku dah tak tahan, macamana kat padang Masyar nanti?"
ya, panas yang pasti tak terjangkau dek pikiran..
harus difikirkan ya, semua!


panas, blackout.
kami dilanda kegelapan malam tadi.
malam di saat semua insan berjuang habis-habisan, menghabiskan semua bacaan.
kami bertemankan peluh dan nian.
moga disebalik ujian tu ada kemanisan kan kawan2..


buku commed yang 2 itu, dan kertas2 itu juga, terasa seperti ingin di'blend'kan sahaja. airnya dibuat minum.hampasnya dibuat mandian..
haha..
alhamdulillah aku bukanlah meroyan, mana mungkin kerja gila itu aku laksanakan.
moga segalanya dipermudahkan.

selamat datang imtihan!




sebekas air..
dengan harapan menyejukkan suasana dalam bilik..
dengar2nya, jiran bilik sebelah pun dah tiru gaya saya~!

Friday, June 11, 2010

Pesona Dunia

Album : Tiada Lagi Kasih
Munsyid : In-Team



Indah dunia yang mempesona

Bagai dian terang menyala


Sehingga terlupa ?kan padam akhirnya


Dunia ini hanya pinjaman


Untuk menguji keimanan


Akhirat nanti yang menentukan


Balasan syurga ataupun neraka


Mengapakah dunia yang dikejari


Sedangkan ia ?kan ditinggal pergi


Apalah gunanya harta di sisi


Tika jasad terkubur terkaku mati


Bayangkanlah jika di dunia ini


Bekalan terhenti mudah dicari


Bagaimana pula di sana nanti


Tanpa bekal pahala kita yang rugi


Bersyukurlah sentiasa


Dengan apa yang ada


Adakala harta dunia


Belum tentu membantu kita


Menjadi bebanan dan menyusahkan

Tuesday, June 1, 2010

expectations

people...

pliz dun expect too much..

Tuesday, May 25, 2010

apa yang kau mahu..apa pula yang kau beri..









bising betul ammu tremco tu apabila LE 3.00 yang kami hulurkan untuk 9 orang penumpang..masih tak cukup LE 0.15..ya, memang seorang LE 0.35..tapi kebiasaanya di sini untuk memudahkan pengiraan dan pemulangan baki, mereka biasanya genapkan LE 1.00 untuk 3 orang..Mesir pun kurang menggunakan syiling bernilai 0.01..tak seperti Malaysia yang teliti hingga ke 1 sen!

jadi siapa yang harus dipersalahkan di sini??


tertarik dengan ini di laman husna

Peringatan itu sangat kena.Antara sujud terakhir solat hajat dan solat taubat,selalu dalam solat hajat itu lebih panjang.Seolah-olah permintaan kita dari Allah lebih dari apa yang kita patut beri padaNya.Seolah-olah prinsip give & take tiada keseimbangan.Meminta yang terlalu namun memberi yang sedikit.Oh mungkin kerana ini ada permintaan-permintaan kita yang masih ditangguhkan.

Lihat dari sudut yang positif.Bukan Allah tidak tahu apa yang kita terlalu mahu itu.Tapi mungkin ini caranya Allah mahu menegur amalan kita yang sangat kurang padaNya.Tidak pula dibalas dengan dugaan dan bala.Maha Pengasih dan Penyayang kan?

ya, benar..solat hajat yang kita lakukan sentiasa mengatasi solat taubat..bukan kurang dari segi Quality sahaja(sujud terakhir solat sunat hajat yang lebih panjang dari sujud terakhir solat sunat taubat) malah ia juga melibatkan kurangnya dari segi Quantity..solat hajat itu saya kira paling kurang seseorang akan laksanakan seminggu sekali..paling banyak pun mungkin 2 kali sehari!.. bagaimana pula dengan solat sunat taubat..paling tidak pun mungkin tibanya detik ketika mana buku amalan kita hendak diangkat ke langit, bukan?


QnQ..

jam jenama apa yang anda pakai?
tittus?QnQ?swatch?

masih teringat saat kali pertama aku diberitahu makna sebenar QnQ itu..waktu itu sibuk membelek-belek jam mana yang menawan hati..ternyata swatch juga yang berjaya..kata iparku , QnQ itu stand 4 Quality dan Quantity..gabungan yang mantap..jadi mereka kena bersama seperti belangkas~



Meminta yang terlalu tapi memberikan yang sedikit..Mungkin kita sama-sama boleh fikir dan kaji semula..apa ertinya prinsip Give n Take..


aplikasikan dalam kehidupan..
sebagai contoh, cerita ammu tremco itu..
nilai yang kita bagi tak setimpal dengan balasan yang kita mahu...

lagi..

adakah kita akan sibuk meminta-minta diberikan Kejayaan tanpa adanya Usaha?

adakah kejayaan di dalam peperiksaan itu tidak bermodalkan usaha, baca buku, kerja keras, pengorbanan masa, perasaan, nafsu..

adakah kita sibuk meminta pasangan hidup (+___+) yang soleh / solehah tapi diri sendiri pun tidak pernah berusaha untuk menjadi soleh/solehah?

another big quote dari laskar pelangi (luar tajuk~!)
Hiduplah untuk memeberi sebanyak-banyaknya, bukan untuk menerima sebanyak-banyaknya
sirru ala barakatillah..



p/s : bangun tidurku bertemankan air mata. .mimpi bertemu Dia..kata2ku " adik rindu ayah", dibalasnya " ayah pun rindu juga"...

owh ye, harus diingtakan, TEMPAHAN KEK DITUTUP..tawaquf sempena exam, i'Allah akan dibuka semula lepas 5 ogos nanti..doakan saya! maaf kepada sesiapa yang telah ditolak permintaannya, inipun telah diwarning oleh mak n kakak supaya baca buku, jangan sibuk buat kek je!




kek terakhir sebelum tawaquf~

Thursday, May 13, 2010

CAKE THERAPY~






dijamin MOIST~





CUPKAKES..

LE 3.50 each
satu kotak ada 9 @ 10 @ 12..bergantung pada permintaan..:P..jangan sebiji, sudah..








SINGLE SIZE


LE 15.00 each







QUEEN SIZE


LE 30.00 each










hasil kerja anak2 sc ku n husna..:P





simple..untuk mkan kat rmah je pun..:P




KING SIZE :

LE 55.00 each




























* DECORATION- boleh request, nak hias ke, tulis nama ke, gambar ke(gambar masih dlm percubaan, spongebob masih x berjaya diukir..:P..doraemon pon)

* KOTAK DISEDIAKAN

*PENGAMBILAN- self-pick di rumahku TANAH BERDAULAT KAFR ZEND~

untuk maklumat lanjut , hubungi Hotline : 0115226482

Wednesday, May 5, 2010

renung2..




"AL-Quran itu adalah panduan hidup..
andai kita menghadapi kemusykilan,
rujuklah kepadanya dengan penuh harap,
walau hanya merenung huruf-hurufnya sahaja.."


Saturday, May 1, 2010

Friday, April 23, 2010

Pecutan Terakhir






bau kertas peperiksaan semakin menusuk hidung..
hari-hari mendatang dinanti penuh debaran..

sedikit perkongsian dari saya buat sahabat2 dan adik-adik tersayang..



pejam celik, pejam celik, masih berbaki beberapa hari sahaja lagi pelajar2 perubatan tahun 1 dan 2 bakal menghadapi peperiksaan..
maaf kepada insan yang setelah sekian lama meminta saya berkongsi tips dan pengalaman..
bukan terlupa, tapi puas sudah mengintai-intai masa, baru kini ia menjelma..Moga bermanfaat untuk semua..


Bismillah..

TIPS2 BELAJAR LAST MINUTE

sebulan dua sebelum peperiksaan menjelma, baca kesemua buku text (pharma,patho,biochem,parasite) dari kulit ke kulit..
pastikan setiap perkataan , statement, nota, atau noktah sekalipun yang tak difahami, salin dalam kertas..ambil masa di kuliah untuk tanya pensyarah..kalau malu bertanya di dalam kelas, jumpa secara personal..pastikan tiada satu point pun yang kita tak faham..


perlu ingat istilah last minute disini bukan bermaksud masa tu nak mula baca, masa tu jugaklah baru nak faham, dan pada masa tu jugaklah nak menghafal..tiada gunanya..


saya sendiri lebih suka buat nota sepanjang kuliah bermula, jadi lebih mudah nak belajar dan faham..study last minute ni lebih kepada mengulang, menghafal dan memahami setiap point yang ada..

setelah faham, baru boleh hafal..ambil masa anda sendiri nak ulang baca beberapa kali buku text tu..

satu kaedah yang sangat menarik untuk memudahkan hafalan..gunakan MNEMONICS METHOD..
sama ada membuat singkatan perkataan dari poin point yang ada, ataupun reka ayat..

contohnya saya masih ingat lagi satu formula yang kami gunakan semasa masih di tingkatan 4..

Tera
Gigi
Memang
Kuning
Di
Sental
Minyak
Masak
Nanti
Putih

they stand 4 :

Tera
Giga
Mega
Kilo
Desi
Senti
Mili
Meter
Nano
Piko



satu lagi contoh untuk (PATHO- Precancerous Lesion)

CT Tak Suka Cakap Guna Gigi Unta
c- chronic varicose ulcers
t- tropical ulcers
t- trtiary syphilituc glossitis
s- schistosomiasis
c- caner of renal pelvis n Calculi
g- gall stones
g-gastric ulcers
u- ulcerative collitis

atau contoh perkataan :
SMART

S = specific
M = measurable
A = achievable
R = realistic
T = targets


* they do sound funny, but trust me..da funnier it is, da easier for it to be memorized..


buatlah unuk semua point yang anda rasakan penting..tapi pastikan anda sendiri tak keliru formula ni untuk point yang mana, formula tu pula untuk point yang mana..


untuk written exam yang biasanya kita akan ada masa free lebih kuran 8- 12 hari..
katakan ada masa free 10 hari sebelum written exam..
saya akan gunakan waktu selama 8 hari untu belajar sendiri, khatamkan satu buku..
baki lagi 2 hari itu saya akan luangkan bersama seorang ahli bait , lebih kurang study group, tapi cuma kami berdua..

2 hari digunakan penuh dengan dia, hanya untuk menghafal, mentasmi' segala point penting dan formula yang ada..
walaupun dalam masa 8 hari tadi, saya tak sempat nak habiskan satu buku, 2 hari terakhir ni memang saya akan luangkan masa untuk menghafal..dan kalau masih ada point yang keliru, gunakan masa ni untuk berbincang..

i'Allah dengan perbincangan tadi, akan lebih ingat..


AMALAN


jaga ibadah fardhu, perhebatkan amalan sunat..

pagi2 - surah Luqman , solat sunat Dhuha
malam2 - solat sunat hajat dan taubat, Yasin

buatlah tiap2 hari..kalau mampu..

CARA BELAJAR


1) buat nota
2) buat formula (mnemonic method)
3) jawab past year Q
4) belajar sepanjang hari diselang-selikan dengan tidur..waktu tidur ni elok untuk otak organize maklumat yang kita baru baca tadi
contohnya belajar satu bab dalam patho..katakanlah bab tumor..bila dah habis, ambil masa untuk tidur at least 15-30 minutes.. jangan lupa pasang alarm, nnti terlajak pulak..
tapi katakanlah mata tak boleh lelap, bangun dari tempat belajar tu, buatlah air ke, ambil whudu', ziarah jiran di bilik sebelah, ataupun nak main game ke..tapi jangan lama sangat, kalah pulak waktu belajar nanti..
5) wujudkan satu suasana yang kondusif untuk anda belajar..pencahayaan, pengudaraan, kekemasan..


BERKORBAN


1) kalau dulu banyak tidur, kurangkan tidur..
2) kalau dulu banyak makan, kurangkan makan..
3) kalau dulu asyik layan fb, krangkan ..
4) kalau dulu asyik update blog, krangkan ..
5) yang penting, letak laptop jauh2..letak dalam almari ke, bwah katil ke..huhu


INSPIRING WORDS


tampallah seberapa banyak kata-kata semnagat kat dalam bilik..penuh satu bilik pun takpe..itu memang memberi kesan yang mendalam..
kata2 yang saya paling suka "TO BE GREATER THAN GREAT, SACRIFIES HAVE TO BE MADE"


satu kata2 yang cukup membuatkan saya berusaha untuk mumtaz ..kata2 yang saya akan lihat setiap kali hendak tidur dan setiap kali bangun tidur.." Saya Farhuda Zulaikha Bt Abdul Wahid, berjanji pada Allah, mak, ayah dan diri sendiri, untuk mumtaz tahun ini "

tahun ni, saya tanggalkan kata2 itu, takut juga kalau tak mampu nak tunaikan pada tahun ini, dahla berjanji pada Allah..tapi kalau ada sesiapa nak cuba, silakan....


KAWAL EMOSI


biasalah bila musim imtihan ni, fikiran bercelaru..semua orang rasa nak dimarah je..jadi, jalan yang terbaik, DIAM..
diam adalah lebih baik dari berkata-kata..
kalau celaru sangat, ambil wudhu'..mengaji,perbanyakkan solat sunat..


HARI EXAM

call mak, ayah........
mohon ampun, minta doakan..

pagi2 waktu sarapan, ulang balik segala formula dan ingatkan..
masa berjalan ke dewan, bukak nota dan selak apa yang patut..

dah duduk kat kerusi, doa banyak..
nak jawab pun baca doa..

satu benda penting...
JANGAN TINGGALKAN SOALAN TIDAK BERJAWAB..
kalau memang tak tahu apa, atau tak ingat langsung..
maka cubalah untuk merapu, Tawakal jangan dilupa..
letaklah apa sahaja jawapan yang terlintas di fikiran anda..
hehe

katakanlah masa peperiksaan, 3 jam..tapi, kita dah siap 2 jam awal (owh siapa yang sungguh genius ini), jagngan sesekali tinggalkan dewan..ambik masa yang ada, untuk cek semua isi jawapan dan cuba refresh balik, kot kot ada yang tertinggal..


ok, tu je rasanya..
All da best!!



101%






1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
12345678 9 x 8 + 9 = 987654321


1 x 9 + 2 = 11
12 x 9 + 3 = 111
123 x 9 + 4 = 1111
1234 x 9 + 5 = 11111
12345 x 9 + 6 = 111111
123456 x 9 + 7 = 1111111
1234567 x 9 + 8 = 11111111
12345678 x 9 + 9 = 111111111
1234567 89 x 9 +10= 1111111111



9 x 9 + 7 = 88
98 x 9 + 6 = 888
987 x 9 + 5 = 8888
9876 x 9 + 4 = 88888
98765 x 9 + 3 = 888888
987654 x 9 + 2 = 8888888
9876543 x 9 + 1 = 88888888
98765432 x 9 + 0 = 888888888



Brilliant, isn't it?

And look at this symmetry:



1 x 1 = 1
11 x 11 = 121
111 x 111 = 12321
1111 x 1111 = 1234321
11111 x 11111 = 123454321
111111 x 111111 = 12345654321
11111 11 x 1111111 = 1234567654321
111 11111 x 11111111 = 123456787654321
1 111111 x 111111111=123456789 87654321





Now, take a look at this...


From a strictly mathematical viewpoint:

What Equals 100%? What does it mean to
give MORE than 100%?

Ever wonder about those people who say
they are giving more than 100%?

We have all been in situations where
someone wants you to GIVE OVER 100%.

How about ACHIEVING 101%?

What equals 100% in life?

Here's a little mathematical formula
that might help answer these questions:

If :
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S
T U V W X Y Z

Is represented as:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23 24 25 26.

If:
H- A-R-D-W-O- R- K
8+1+18+4+23+ 15+18+11 = 98%

And:
K -N-O-W-L-E- D-G-E
11+14+15+23 + 12+5+4+7+ 5 = 96%

But:
A -T-T-I-T-U- D-E
1+20+20+9+20+ 21+4+5 = 100%

THEN, look how far the love of God
will take you:

L-O-V-E- O-F- G-O-D

12+15+2 2+5+15+ 6+7+15+4 = 101%

Therefore, one can conclude with
mathematical certainty that:

While Hard Work and Knowledge will get
you close..

and Attitude will get you there..

It's the Love of God
that will put you over the top!!

Thursday, April 22, 2010

HARD, yet POSSIBLE,,


owh, rindu pada court itu~~




da exam is juz around da corner..
2 months left~
n i'm still here, updating my blog ..



community medicine = 300
ophtalmology = 250
forensic n toxicology = 200
EnT = 200

total = 950..
mumtaz????
=85% x 950
=807.5




hehe..walaupun jangkauan tu jauh..
tapi xde yang mustahil kan..

"impossible is da dictionary of fool.."

so, jangan pernah berputus asa..
chaiyok2!!!

Saturday, April 10, 2010

stereogram..



jom julingkan mata ramai2..
kat dalam setiap gambar ni ada gambar tersembunyi..
eg: dinasour,masjid,kapal terbang,multiple dots n etc..
selamat mencuba..






MULTIPLE DOTS








DINASOUR







MASJID






CACTUS







KAPAL TERBANG




Monday, March 29, 2010

sape nak MOIST chocolate cake??





kepada penduduk Zagazig sekalian..sesape yang rasa teringin or mengidam moist chocolate cake,sila rajinkan diri anda untuk call k.ieka ( 0115226482 )


harga sebiji cupcake sama macam masa festival..rasa pun sama seperti di festival zagzig..
decoration bleh request..nak letak nama ke, bunga ke,kumbang ke...
topping pun boleh pilih antara dua either chocolate atau krim putih /warna-warni pelangi..


sebiji cupcake = LE3.50
sekotak (10 cupcake )= LE35.00
* tiada penjualan sebiji cupcake,hanya sekotak atau berkotak-kotak sahaja..(jenuh pulak nak buat sebijik je)

macam mana nak ambik??
* self-pick
* delivery (kalau saya ada masa free sahaja)


kalau sebijik kek besar (takla berapa besar ) pulak..
harga LE 18..siap dengan topping sekali..pilihan topping n decoration pun sama macam untuk cupcake kat atas..




sirru ala barakatillah~

FAQs





saat2 genting begini,pelbagai ujian datang..
saat2 laptop sangat diperlukan, masa ni jugaklah virus berkembangbiak..hiduplah dengan aman..
wayar laptop jugak putus..nak kata digigit tikus,mustahil..rumah ini bebas tikus! orang gigit,jauh sekali..tika ini sedang menunggu wayar baru yang dipos jauh dari Malaysia..

sirru ala barakatillah...

FAQs ..
apa kaitannya..

semalam, seorang sahabat bertanya..
"ka,kalau aku cakap ni ko jangan sedih tau.."
"hurm,ape dia?" aku mengangguk sambil cuba menduga soalan yang bakal kelar dari bibirnya..
"sejak ayah kau pergi, kenapa ye kau tak nampak sedih?tak nampak pun kau fikirkan dia .."
ramai juga yang pernah bertanya soalan yang sama..

"ha?...." aku cuba menyusun kata-kata sambil menahan sebak di dada..
what kind of question is this?
cubalah olah sikit ayat tu,takdelah aku rasa sebak..cet..manusia...

"kakak aku yang dah berkeluarga pun menangis setiap hari" ringkas jawapanku..
mengharapkan kefahaman darinya..
"kalau aku fikir je,kerja mesti tak jalan..study entah ke mana,fikiran entah ke mana, komitmen entah ke mana.."

mesti dia tak baca apa yang aku post sebelum ni..poor her..

a big QUote " MENCARI KEKUATAN DALAM KESIBUKAN"..


Ya Allah, moga aku diberikan ketabahan menempuhi hari mendatang..
Ameen ya Rabb..

Monday, March 22, 2010

ciuman terakhir buat ayah..

a last kiss,a last hug for you.....
10th oct 2009




esok,maka genaplah sebulan ayah pergi..tapi baru hari ini adik berkesempatan mencoret sesuatu buat ayah..

bukan lupa..tak,adik tak pernah lupakan ayah..tapi,terlalu banyak urusan yang menarik-narik kain adik,meminta agar diselesaikan dengan segera..maaf yah..

usai peperiksaan commed tadi, hati dan fikiran adik memang dah ada pada laptop..ingin segera pulang agar boleh mencoretkan sesuatu buat ayah sebelum urusan lain bertandang..


**********************************************

adik masih ingat, malam 23 februari 2010..pukul 11.56 pm
adik tengah baca buku masa tu sambil melawan rasa demam dan batuk yang dah berlarutan semenjak 2-3 hari sebelumnya..
tiba-tiba ada bunyi mesej masuk..tergerak dihati adik "mesti orang Malaysia yang msg ni.."

"salam. adik,ayah dah xda.."
ringkas..tapi adik kira itulah mesej yang paling pedih untuk adik terima..gugur air mata adik saat itu yah..

ayah tau, pada hari yang sama,adik tak pergi kuliah pun sebab demam dan batuk yang sangat annoying..dan lima jam sebelum adik dapat mesej ni dari akak,adik baru je balik dari hospital..

lepas baca mesej tu,adik istighfar banyak-banyak yah..adik harap tu cuma mimpi..tapi bukan yah..tu bukan mimpi..
adik gagahkan diri pergi bilik sebelah,bilik Husna..tapi dia tengah tidur..adik kejut dia yah dengan air mata yang adik kira dah membasahkan satu muka adik..

Ya Allah,kuatkan aku...

masa Husna tengah tenangkan adik, acik call adik direct dari Malaysia..terdengar sendu acik yah..adik pun tak dapat tahan airmata adik masa tu..hanya sendu kami je yang memecahkan suasana dalam telefon tu yah..

acik kata adik tak payahlah balik...i'Allah segala urusan mereka selesaikan..acik kata nanti acik call balik..

berita kehilangan ayah tersebar yah, semua ucap takziah kat adik..adik cuba kuat yah,setitik pun airmata adik tak jatuh depan kawan2 adik melainkan kawan2 serumah adik..
adik pastikan ia tak gugur di depan orang..



yah..
ayah tau?..
to be strong is hard yah, but pretend to be strong is so much harder............


ayah tau bila adik menangis sepuasnya?
ya,di atas sejadah cintaNya yah..itulah waktu terbaik untuk adik mengenang ayah..
doa adik sentiasa mengiringi ayah...

usai solat jenazah di rumah, adik kuatkan semangat ke kuliah yah..yelah,semalam dahlah tak datang sebab demam..
ayah tau, waktu kelas practical,adik memilih untuk duduk di kerusi yang paling hujung..tempat duduk adik yang betul-betul depan pensyarah tu adik biarkan kosong..ya, i need a space to be alone..
hari itu, seorang pesakit lelaki dibawa masuk ke kelas kami..entah kenapa laju air mata ni jatuh..mujur tak dikesan orang..ayah,pakcik tua tu takde sikit pun rupa ayah..dia kurus,tinggi..tapi yang buat adik sedih tu adalah bila pensyarah adik tanya berapa umur dia..
70an umur dia yah..ye sebaya ayah..ayah pergi dalam usia 70..pergi setelah 47 tahun bersama mak,pergi setelah 22 tahun adik pinjam ayah dari DIA..


Allah bagi pinjam adik seorang ayah,seorang ibu, 2 abang dan 6 kakak..15 orang anak buah pun Allah bagi pinjam..tapi Allah dah ambik satu..DIA dah ambik ayah..
takpelah adik masih punya yang lain..lagipun kan memang Allah dah bagitahu semua orang seiap pinjaman yang DIA bagi ni,dia akan ambik satu hari nanti..bezanya adik dengan orang lain,DIA ambik ayah sekarang..yang lain tak tahu bila,tapi yang pasti, saat tu akan tiba..kan yah?


dari awal dapat berita tu, semua orang adik dah call,kecuali mak..
di hadapan anak2 ayah yang lain seramai 8 orang tu,setitik pun airmata adik tak jatuh yah,melainkan waktu pertama kali acik call tu..adik cakap kat diri adik, adik mesti kuat..

adik mesti kuat depan adik-beradik yang lain..adik mesti kuat depan mak..bagi kata-kata semangat kat mak,walaupun hati adik sendiri tak kuat..

tapi yah..malam selepas ayah disemadikan,adik call mak..adik ingat adik dah cukup kuat nak call mak masa tu..adik buang rasa sedih adik jauh-jauh..
tapi yah,adik kalah..kalah bila terdengar sendu mak di hujung talian..lama adik terdiam..menahan titis-titis airmata jatuh..kalau boleh,adik taknak mak tau adik menangis..tapi sendu mak cukup membuatkan adik tak tahan..

maaf yah,bukan adik tak cuba kuat depan mak..adik dah cuba...


**************************************************


mak kata, urusan ayah sangat mudah..
dari hembus nafas terakhir,sehinggalah dikebumikan..
semua urusan dipermudahkan..
ramai yang datang dari awal sampailah ke majlis tahlil yang mak buat kat rumah..
penuh rumah kita yang cukup besar tu..

mak kata, muka ayah putih bersih..tak gelap dan sembab macam muka ayah yang biasa..yelah,muka ayah kan nampak sembab selama ni,sejak buat hemodialisis tu..
alhamdulillah yah,itu bahagian ayah..


malam lepas ayah disemadikan juga, Firdaus,cucu ayah yang paling kecik tu,duduk kat tangga hujung katil ayah..masa tu acik lalu..dia tanya acik.."cikla, tuk ne?" (cikla,atuk mana?)..

sekarang,mesti katil tu dah kosong..entah-entah, mak dah simpan katil tu..


***************************************************

semenjak ayah pergi,akak selalu mesej adik..kadang-kadang pendek je mesej dia.."adik,kite rindu ayah.."..setiap kali mesej ni masuk,mesti adik nangis yah..

satu hari,lepas akak bagi mesej yang sama, adik balas macamni.."kak,rindu ko kat ayah,kita lagi rindu kak.."..lepas tu akak dah jarang bagi mesej yang sama,mungkin tersenth dengan kata-kata adik tu..

yelah, sepanjang 4 tahun adik kat sini, berapa kali je adik boleh balik jumpa ayah..akak,tiap-tiap minggu boleh jenguk ayah..mandikan ayah pun dia selalu..apatah lagi suapkan makan..

*************************************************

ayah,dalam hanset ni,ade satu je video ayah..satu-satunya video yang adik ambik masa kami mandikan ayah waktu adik balik M'sia hari tu..itulah kali terakhir adik mandikan ayah...

ayah,adik rindu.........

ayah manja..
semenjak ayah sakit,kejap2 ayah panggil..
"adik,tolong picit kaki ayah.."
"adik,tolong picit tangan ayah.."
"adik tolong sapu minyak kat kepala ayah"
"adik,ayah nak makan tu..ayah nak makan ni..."

kadang-kadang, baru je seminit adik bangun dari tempat ayah..ingatkan ayah dah tidur..tapi tak lama lepas tu, mesti ayah panggil balik..
"adik, mehla sini..duduk dekat ayah.."

mak kata, ayah nak bermanja..

potongkan kuku,suapkan makan,tukarkan baju,cucukkan insulin,mandikan,angkat ayah..
semua adik dah pernah buat..
tapi adik tak puas yah..adik tak puas lagi........


***************************************************

alah ayah memang suka bermanja..
dari dulu lagi..

adik ingat lagi..dulu setiap kali sebelum sembahyang jumaat,mesti ayah panggil adik..mintak tolong cabutkan uban..masa tu rambut ayah tak banyak uban lagi..adalah sikit-sikit..kalau adik berhenti cabut,nanti ayah bersuara "adik.."..kadang-kadang dengan rambut-rambut hitam sekali adik cabut..bukan setakat yang putih je..hehe..maaf yah..

kadang-kadang, ayah tengah tengok tv pun ayah panggil minta tolong urutkan badan..adik siap pijak belakang lagi..tapi ayah pesan,jangan lompat..

ayah garang,tapi seingat adik, ayah tak pernah garang dengan adik..mungkin sebab anak bongsu kot..
tapi, betul...seumur hidup adik sekali pun adik tak pernah kena rotan..cubit jauh sekali..manja ke?ke anak ayah ni yang baik??

dulu kecik2,kalau ayah mandi tengahari, mesti ayah panggil adik sekali mandi..lpeas tu ayah berus kaki adik dengan berus sabut..ayah cakap kaki adik berdaki..tapi kan yah,itu bukan dakilah..anak ayah ni memang gelap..ikut gene ayah jugak..kalau ikut gene mak,mesti adik cerah..

tapi adik tak kisah pun,ayah, ayah adik jugak..
kalau pergi mana-mana sampai sekarang, mesti orang akan tanya adik.."anak cikgu Dol ke?".. ni mesti sebab adik betul2 resemble muka ayah..kan..kan...

ayah..adik rindu.......

yah,dulu masa sekolah rendah,adik selalu main petang-petang..mak suruh balik pukul 6 petang,tapi kadang-kadang pukul 6.15 atau 6.30 baru adik terkedek-kedek kayuh basikal balik rumah..dari jauh dah nampak ayah tengah siram pokok bunga sambil bercekak pinggang..tak tahulah ayah cekak pinggang sebab adik balik lambat ke,sebab ayah geram..yelah siram bunga tu kerja adik,tapi ayah yang kena buat sebab adik balik lambat..hehe

************************************************

yah,kalau nak cerita panjang..
adik cerita sikit-sikit je dulu..


adik ingat lagi,10.10.2009..

hari terakhir adik peluk cium ayah sebelum adik balik egypt 14.10 tu..
hari tu, adik minta maaf banyak-banayk kat ayah..adik mintak ayah doakan adik sekali..
masa tu,ayah pun mintak maaf..adik ingat lagi kata-kata ayah..
ayah pun sama " ayah minta maaf..0-0 ye dik.." bergenang air mata adik masa tu..ayah sambung lagi " belajar rajin-rajin ye dik..bawak balik ijazah..ayah tak lama dah ni.."

yah,adik tau yah..adik tau ini hari terakhir adik berpeluang jumpa ayah sebab ayah tak pernah cakap macam tu..kata-kata yang ayah tak lama lagi dah...adik tahan air mata adik waktu tu yah..adik taknak ayah nampak..adik taknak mak ke,along ke atau sapa-sapa nampak..masa dalam kereta,adik kesat airmata adik dengan lengan baju yah..


ayah,gambar kat atas tulah gambar terakhir peluk cium untuk ayah..


**********************************************

yah,tadi adik exam..tapi semenjak 2 hari lepas adik asyik teringat kat ayah je..
2 hari lepas,masa adik tengah duduk-duduk dalam bilik kawan serumah adik,si safiyyah,adik terlepas panggil dia "YAH.."..selalunya adik panggil dia piah..masa tu adik tengah fikir pasal ayah..tapi,mesti dia tak perasan kan,adik panggil dia "yah"..

yah,adik rindu............

moga tenang di sana yah...Al-Fatihah...


kat tangga tulah Firdaus duduk sambil tanya "tuk ne?"
katil yang dah kosong~

Thursday, February 25, 2010

rindu..

Ayah,








adik rindu...

Monday, February 22, 2010

Sunday, February 21, 2010

be positive..



(^-^)..







making a new start..:P

Saturday, February 13, 2010

MAALI RABBUN SIWAH

ما لي رب سواه
Tiada bagiku Tuhan selain Dia

غفار يمحو الذنوب
Tuhan Yang Maha Pengampun dan Penghapus dosa

ما لي رب سواه
Tiada bagiku Tuhan selain Dia

نور يهدى القلوب
Cahaya yang memberi hidayah kepada hati

يا الله عبد كثرت ذنوبي
Ya Allah hamba ini yang banyak berdosa

زادت حولي كروبي
Bertambah-tambah malapetaka di sekelilingku

منك إليك هروبي
Daripadamu dan kepadamulah jalan keluarku

يا الله لا تحرمني نعيما
Ya Allah janganlah haramkanku syurga Naim

لا تتركني سقيما
Jangan tinggalkanku dalam penderitaan

يا منان الرحيم
Wahai Tuhan Yang Maha Mengurnia lagi Maha Mengasihani

يا الله أنت العلى القادر العظيم
Ya Allah Engkaulah Yang Maha Tinggi, Maha Berkuasa dan Maha Agung

يا الله أنت السميع البصير العليم
Ya Allah Engkaulah Yang Maha Mendengar,Maha Melihat dan Maha Mengetahui

ما لي رب سواه
Tiada bagiku Tuhan selain Dia

رب السماء العطوف
Tuhan kerajaan langit, Tuhan Yang Maha Mengasihani

يغفر لمن عصى
Tuhan Yang Mengampuni orang-orang yang berdosa

وهو الحليم الرءوف
Dan Dialah Yang Maha Lembut dan Maha Mempunyai belas kasihan

يا الله رحمن للبرايا
Ya Allah Tuhan yang bersifat Pemurah atas kebaikanku

غفار للخطايا
Tuhan Yang Maha Pengampun kesilapan-kesilapanku

ورجاءي هو هدايا
Dan Dialah tempatku bergantung harap dan Dialah sumber hidayahku

يا الله ارحم ضعفي وحالي
Ya Allah kasihanilah kelemahanku dan keadaanku

فاق الذنب احتمالي
Bertambah dosa yang aku pikul

فاغفرلي يا ذالجلال
Ampunilah aku wahai Tuhan yang Maha Agung

يا الله انت العزيز الغفور الرحيم
Ya Allah Engkaulah Yang Maha Besar, Maha Pengampun dan Maha Mengasihani

يا الله انت القدوس السلام الكريم
Ya Allah Engkaulah Yang Maha Suci, Maha Sejahtera dan Maha Mulia.

Wednesday, January 6, 2010

OT for da 1st time..





Assalamualaikum..

i woke up late this morning..blame da super-sleepy-toplexil which i took last night!
unfortunately, i suddenly realized that, "it's my turn in the kitchen today !"..

finished at about 8.30 am, i started blaming myself for being late as i gave my word to husna,da day before , that we are going to da OT at 8.30 am today..sorry dear..

i pushed myself to step on da ground neglecting my aku-tengah-demam-ni-feeling as i was obviously excited to enter da OT for da 1st time after 4 weeks in EnT round..hoho

heading to da university's surgery hospital, i was totally a-walk-for-nothing-girl..yeah i forgot to bring da kerneh(student' id) neither da log book which are needed to be given before entering da OTs section..

~owh,i'm not usually that clumsy!

after realizing that i brought none of them, husna suggested both of us to head to da outpatient clinic..yosh~
i left da OTs with full of tears in my heart..kuciwa hatiku~.. but then we met mimi n wanie who then told us to enter the OTs and just show our shoes instead of da log bog or kerneh..hoho,how simple it was..







2 sugeons (blue), 4 nurses (blueblack),1 anaesthetist (green)..heheh




witnessed an ice-cream like mass in da nasal cavity being removed, followed by myringoplasty and tonsillectomy was frankly superr duper interesting..i'm a freshie,ahaha...

in da middle of da third operation which was tonsillectomy,i suddenly had a feeling of nausea..da bloody operation somehow synergized my headache which was already given by da hyperpyrexia i had since yesterday..plus,i was sitting in a short distance to da surgeon..yeah,it was pretty close to da blood!then one of my classmates told me to go outside to get some fresh air..

so,there was i standing outside da OT helping myself to overcome da feeling of fainting when suddenly an egyptian girl who i beleived, stood across me while in da OT brought herself to where i was standing..having da same feeling like me i guessed..

i approached her trying to be friendly..started with introducing myself and asked her name,i then shamelessly told her that my head was spinnig..she smiled and told me that she had da same thing..hoho..aku dah agak dah..


thought of making da chat longer,i suddenly noticed that both of her eyes were moving upward uncontrolled..omg,she's going to fa~..unfinished thought was confirmed with da 'gedebuk sound' on da ground with me do nothing as everything was happened in a single tick! and me, myself was trying to stand properly camne aku nak support badan kau,dahla kau potong turn aku yang nak pengsan dulu~ ..ahah..but,still i tried to hold her head after all before 2 'makcik arab' took her to a room..then i entered da OT back,wondering if i might faint by myownself..


that was my 2nd time to see someone fainted with my both eyes after seeing ayah fainted during his hypoglycemic stage last hols..huhu..rindu ayah~


we finished at about 10.30 am before da tosillectomy was completed as we have to rush to da lecture room for ophtalmology lecture.. 11.30am- heading to da outpatient clinic to see some cilinical cases..started with acute otitis media,adenoid face,tonsillitis,earwash,tonsillitis and bla..bla..bla....30 minutes was being spent there before the next lecture which would be on 12 pm till 4 pm..pack schedule wasn't it??


let's da pics tell u more ~