Pages

Friday, April 23, 2010

Pecutan Terakhir






bau kertas peperiksaan semakin menusuk hidung..
hari-hari mendatang dinanti penuh debaran..

sedikit perkongsian dari saya buat sahabat2 dan adik-adik tersayang..



pejam celik, pejam celik, masih berbaki beberapa hari sahaja lagi pelajar2 perubatan tahun 1 dan 2 bakal menghadapi peperiksaan..
maaf kepada insan yang setelah sekian lama meminta saya berkongsi tips dan pengalaman..
bukan terlupa, tapi puas sudah mengintai-intai masa, baru kini ia menjelma..Moga bermanfaat untuk semua..


Bismillah..

TIPS2 BELAJAR LAST MINUTE

sebulan dua sebelum peperiksaan menjelma, baca kesemua buku text (pharma,patho,biochem,parasite) dari kulit ke kulit..
pastikan setiap perkataan , statement, nota, atau noktah sekalipun yang tak difahami, salin dalam kertas..ambil masa di kuliah untuk tanya pensyarah..kalau malu bertanya di dalam kelas, jumpa secara personal..pastikan tiada satu point pun yang kita tak faham..


perlu ingat istilah last minute disini bukan bermaksud masa tu nak mula baca, masa tu jugaklah baru nak faham, dan pada masa tu jugaklah nak menghafal..tiada gunanya..


saya sendiri lebih suka buat nota sepanjang kuliah bermula, jadi lebih mudah nak belajar dan faham..study last minute ni lebih kepada mengulang, menghafal dan memahami setiap point yang ada..

setelah faham, baru boleh hafal..ambil masa anda sendiri nak ulang baca beberapa kali buku text tu..

satu kaedah yang sangat menarik untuk memudahkan hafalan..gunakan MNEMONICS METHOD..
sama ada membuat singkatan perkataan dari poin point yang ada, ataupun reka ayat..

contohnya saya masih ingat lagi satu formula yang kami gunakan semasa masih di tingkatan 4..

Tera
Gigi
Memang
Kuning
Di
Sental
Minyak
Masak
Nanti
Putih

they stand 4 :

Tera
Giga
Mega
Kilo
Desi
Senti
Mili
Meter
Nano
Piko



satu lagi contoh untuk (PATHO- Precancerous Lesion)

CT Tak Suka Cakap Guna Gigi Unta
c- chronic varicose ulcers
t- tropical ulcers
t- trtiary syphilituc glossitis
s- schistosomiasis
c- caner of renal pelvis n Calculi
g- gall stones
g-gastric ulcers
u- ulcerative collitis

atau contoh perkataan :
SMART

S = specific
M = measurable
A = achievable
R = realistic
T = targets


* they do sound funny, but trust me..da funnier it is, da easier for it to be memorized..


buatlah unuk semua point yang anda rasakan penting..tapi pastikan anda sendiri tak keliru formula ni untuk point yang mana, formula tu pula untuk point yang mana..


untuk written exam yang biasanya kita akan ada masa free lebih kuran 8- 12 hari..
katakan ada masa free 10 hari sebelum written exam..
saya akan gunakan waktu selama 8 hari untu belajar sendiri, khatamkan satu buku..
baki lagi 2 hari itu saya akan luangkan bersama seorang ahli bait , lebih kurang study group, tapi cuma kami berdua..

2 hari digunakan penuh dengan dia, hanya untuk menghafal, mentasmi' segala point penting dan formula yang ada..
walaupun dalam masa 8 hari tadi, saya tak sempat nak habiskan satu buku, 2 hari terakhir ni memang saya akan luangkan masa untuk menghafal..dan kalau masih ada point yang keliru, gunakan masa ni untuk berbincang..

i'Allah dengan perbincangan tadi, akan lebih ingat..


AMALAN


jaga ibadah fardhu, perhebatkan amalan sunat..

pagi2 - surah Luqman , solat sunat Dhuha
malam2 - solat sunat hajat dan taubat, Yasin

buatlah tiap2 hari..kalau mampu..

CARA BELAJAR


1) buat nota
2) buat formula (mnemonic method)
3) jawab past year Q
4) belajar sepanjang hari diselang-selikan dengan tidur..waktu tidur ni elok untuk otak organize maklumat yang kita baru baca tadi
contohnya belajar satu bab dalam patho..katakanlah bab tumor..bila dah habis, ambil masa untuk tidur at least 15-30 minutes.. jangan lupa pasang alarm, nnti terlajak pulak..
tapi katakanlah mata tak boleh lelap, bangun dari tempat belajar tu, buatlah air ke, ambil whudu', ziarah jiran di bilik sebelah, ataupun nak main game ke..tapi jangan lama sangat, kalah pulak waktu belajar nanti..
5) wujudkan satu suasana yang kondusif untuk anda belajar..pencahayaan, pengudaraan, kekemasan..


BERKORBAN


1) kalau dulu banyak tidur, kurangkan tidur..
2) kalau dulu banyak makan, kurangkan makan..
3) kalau dulu asyik layan fb, krangkan ..
4) kalau dulu asyik update blog, krangkan ..
5) yang penting, letak laptop jauh2..letak dalam almari ke, bwah katil ke..huhu


INSPIRING WORDS


tampallah seberapa banyak kata-kata semnagat kat dalam bilik..penuh satu bilik pun takpe..itu memang memberi kesan yang mendalam..
kata2 yang saya paling suka "TO BE GREATER THAN GREAT, SACRIFIES HAVE TO BE MADE"


satu kata2 yang cukup membuatkan saya berusaha untuk mumtaz ..kata2 yang saya akan lihat setiap kali hendak tidur dan setiap kali bangun tidur.." Saya Farhuda Zulaikha Bt Abdul Wahid, berjanji pada Allah, mak, ayah dan diri sendiri, untuk mumtaz tahun ini "

tahun ni, saya tanggalkan kata2 itu, takut juga kalau tak mampu nak tunaikan pada tahun ini, dahla berjanji pada Allah..tapi kalau ada sesiapa nak cuba, silakan....


KAWAL EMOSI


biasalah bila musim imtihan ni, fikiran bercelaru..semua orang rasa nak dimarah je..jadi, jalan yang terbaik, DIAM..
diam adalah lebih baik dari berkata-kata..
kalau celaru sangat, ambil wudhu'..mengaji,perbanyakkan solat sunat..


HARI EXAM

call mak, ayah........
mohon ampun, minta doakan..

pagi2 waktu sarapan, ulang balik segala formula dan ingatkan..
masa berjalan ke dewan, bukak nota dan selak apa yang patut..

dah duduk kat kerusi, doa banyak..
nak jawab pun baca doa..

satu benda penting...
JANGAN TINGGALKAN SOALAN TIDAK BERJAWAB..
kalau memang tak tahu apa, atau tak ingat langsung..
maka cubalah untuk merapu, Tawakal jangan dilupa..
letaklah apa sahaja jawapan yang terlintas di fikiran anda..
hehe

katakanlah masa peperiksaan, 3 jam..tapi, kita dah siap 2 jam awal (owh siapa yang sungguh genius ini), jagngan sesekali tinggalkan dewan..ambik masa yang ada, untuk cek semua isi jawapan dan cuba refresh balik, kot kot ada yang tertinggal..


ok, tu je rasanya..
All da best!!



101%






1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
12345678 9 x 8 + 9 = 987654321


1 x 9 + 2 = 11
12 x 9 + 3 = 111
123 x 9 + 4 = 1111
1234 x 9 + 5 = 11111
12345 x 9 + 6 = 111111
123456 x 9 + 7 = 1111111
1234567 x 9 + 8 = 11111111
12345678 x 9 + 9 = 111111111
1234567 89 x 9 +10= 1111111111



9 x 9 + 7 = 88
98 x 9 + 6 = 888
987 x 9 + 5 = 8888
9876 x 9 + 4 = 88888
98765 x 9 + 3 = 888888
987654 x 9 + 2 = 8888888
9876543 x 9 + 1 = 88888888
98765432 x 9 + 0 = 888888888



Brilliant, isn't it?

And look at this symmetry:



1 x 1 = 1
11 x 11 = 121
111 x 111 = 12321
1111 x 1111 = 1234321
11111 x 11111 = 123454321
111111 x 111111 = 12345654321
11111 11 x 1111111 = 1234567654321
111 11111 x 11111111 = 123456787654321
1 111111 x 111111111=123456789 87654321





Now, take a look at this...


From a strictly mathematical viewpoint:

What Equals 100%? What does it mean to
give MORE than 100%?

Ever wonder about those people who say
they are giving more than 100%?

We have all been in situations where
someone wants you to GIVE OVER 100%.

How about ACHIEVING 101%?

What equals 100% in life?

Here's a little mathematical formula
that might help answer these questions:

If :
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S
T U V W X Y Z

Is represented as:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23 24 25 26.

If:
H- A-R-D-W-O- R- K
8+1+18+4+23+ 15+18+11 = 98%

And:
K -N-O-W-L-E- D-G-E
11+14+15+23 + 12+5+4+7+ 5 = 96%

But:
A -T-T-I-T-U- D-E
1+20+20+9+20+ 21+4+5 = 100%

THEN, look how far the love of God
will take you:

L-O-V-E- O-F- G-O-D

12+15+2 2+5+15+ 6+7+15+4 = 101%

Therefore, one can conclude with
mathematical certainty that:

While Hard Work and Knowledge will get
you close..

and Attitude will get you there..

It's the Love of God
that will put you over the top!!

Thursday, April 22, 2010

HARD, yet POSSIBLE,,


owh, rindu pada court itu~~




da exam is juz around da corner..
2 months left~
n i'm still here, updating my blog ..



community medicine = 300
ophtalmology = 250
forensic n toxicology = 200
EnT = 200

total = 950..
mumtaz????
=85% x 950
=807.5




hehe..walaupun jangkauan tu jauh..
tapi xde yang mustahil kan..

"impossible is da dictionary of fool.."

so, jangan pernah berputus asa..
chaiyok2!!!

Saturday, April 10, 2010

stereogram..



jom julingkan mata ramai2..
kat dalam setiap gambar ni ada gambar tersembunyi..
eg: dinasour,masjid,kapal terbang,multiple dots n etc..
selamat mencuba..






MULTIPLE DOTS








DINASOUR







MASJID






CACTUS







KAPAL TERBANG