Pages

Thursday, November 10, 2011

5 minggu.. :)


saya simpan dulu rasa ini..:)



terima kasih pada semua yang menghadiri rumah terbuka Aidiladha saya baru2 ini..budget 200 org akhwat yg dtang, tapi hmpir 260-270 org juga yang hadir smpai bertrip2 spageti harus dimasak..dan percubaan kali kedua saya mencipta mee bandung itu, Alhamdulillah tiada yang diarhea..

million gracias juga buat tuan rumah,ahli beit sye dan kwan2 tahun 5 yang x menang tangan melayan tetamu dan jadi bidan terjun menjadi pelayan tetamu..:)kalian terbaik..
sungguh, bacaan doa selamat itu sangat mendebarkan..mcam tengah baca doa lepas akad..(@-@)


berita pernikahan ini sedikit sebanyak memeriahkan hari2 saya..dan saya gembira..:)ada saja datang bertandang dengan pelbagai jenis ucapan dan soalan..soalan yang tercapai dek akalku pun ditanya..yang bernasib baik, memang akan saya ceritakan yang ingin saya kongsikan..
i'Allah tiba masanya nanti akan saya kongsikan cerita versi kami :)setakat ini, cukuplah saya pesan pada semua..


Dahulukan cinta pada yang hakiki,
Cinta manusia akan datang tanpa dipinta..

Cinta itu milik Allah,
cinta buat makhluk juga datangnya dari Allah..
bila2 sahaja Dia boleh memberi dan menariknya kembali..


doakan urusan kami dipermudahkan..berbaki 5 minggu sebelum saya bergelar isteri seseorang..dan kini saya sedang memanfaatkan saki-baki hidup bujang+berperang dengan exam+ persediaan..:)



Robbuna yusahhil...


Wanita itu dinikahi kerana empat perkara: kerana hartanya; kerana keturunannya; kerana kecantikannya; kerana agamanya. Pilihlah olehmu wanita yang beragama nescaya kamu berbahagia”. [HR Bukhari dan Muslim]


Srikandi2 di luar sana, persiapkan diri anda..nak yang soleh, kena jadi solehah dulu ok..:)
Semoga Allah mempermudahkan urusan kalian juga..

Sunday, November 6, 2011

Walimatul urus


“Apabila datang kepadamu seorang laki-laki datang untuk meminang yang engkau redha terhadap agama dan akhlaqnya maka nikahkanlah dia. Bila tidak engkau lakukan maka akan terjadi fitnah di muka bumi dan akan timbul kerusakan yang merata di muka bumi.”
- HR Tarmidzi dan Ahmad-

Saturday, October 29, 2011

Hectic Month

Alhamdulillah we've just finished our Internal Medicine examination..started with good beginning and ended with a good,not good but a super duper great ending..hopefully we will all pass with flying colors..:))..


Great month..
Great experiences..
Great doctors..
Great patients..
Great friends..
Great day~!
~nikmat Allah yang tiada tandingannya..alhamdulillah~


A month passed by in the blink of an eye, it felt like just yesterday we started our first paper..And now i'm looking forward for the next paper, Paediatric which will be started on Nov 12..


Another halfway to go..for both.(-.-") yet =)))))))..Robbuna yusahhil..

Tuesday, September 20, 2011

how to manage your stress

haha..ni melampau sangat..


GO n bersunyi-sunyilah dengan Allah..:)
n everything will be fine..



n this might help..ZAP


Friday, September 16, 2011

a doctor can recognize u




this tall Egyptian man came to the oupatient clinic with her mother walking slowly by his side..


doctor : what's da problem?
tall man : do something on her.. she's sick..
doctor : no, she's not..you are sick..
tall man : no, i'm not~
doctor : yes you are..


he was a very tall man with da appearance of Acromegaly..
he may look normal to people, but not a doctor..
n he was also diagnosed as having Thyrotoxicosis..
but 'ammu' ( pakcik), thanx for helping me during da round examination..you were so cool..





**hey, dun't cheat me..i'm a doctor..:)..haha
**i bet we'll have this kind of diff..:P

Sunday, September 11, 2011

a triple 100




when 100 days were just too slow..
n now 100 days are just too fast.. :)




mabuk darah


i'm in da middle ..:)



teringat waktu kali pertama saya menjejakkan kaki ke OT di sini..
langsung berbeza dari tanggapan saya tentang OT..
sunyi..tidak juga
bersih..tidak juga
cool..tidak juga
owh, macam ni rupanya..

kami pelajar Malaysia mula sibuk2 sejak seminggu kebelakangan mencari kelengkapan terutamanya uniform (dengan warna yang sangat pelbagai), selipar, mask dan glove..datang sekadar pemerhati, bukan pembantu..

bilik pertama yang saya masuk, Grommets insertion surgery (ventilation tube) kalau tak salah saya..
pembedahan di telinga (satu ruang yang cukup kecil) dan pendarahan yang terlalu minima..
terlalu terlalu minima pendarahannya..tapi memang perut saya bergelodak dan kepala saya rasa pening yang amat sangat..hinggakan saya diarahkan keluar oleh seorang classmate yang perasan betapa pucatnya muka saya..akur dengan situasi, saya keluar mencari udara..saya assume saya mabuk darah..da next day, masih saya rasakan perkara yang sama tambah2 melihat adenoidectomy..pergh, mmang cukup memualkan, tapi saya tahan..

mungkinkah saya perlu melupakan cita-cita saya menjadi OnG??

tak cukup dengan itu, baru2 ini saya menyaksikan sendiri a minor incison yg dilakukan pada saya..saya memang nak pitam..


berfikir-fikir untuk mendalami NEUROLOGY...boleh x??????
becoming a neurologist instead of OnGist..boleh ke???
i fall for Neuro, no doubt~..



Friday, September 9, 2011

Sirru ala barakatillah..





sebuah kisah menginsafkan dan penuh makna di 3 bulan..
Rejab
Sya'ban Ramadhan


menanti sambungannya di bulan Muharram..
InsyaAllah..







IMPOSSIBLE is da dictionary of FOOL..




When someone tell you that u cannot do something




Look around...



Consider your options..




Then GO for it...




Use all the things Allah gives you...






In the end, you will succeed and proved them wrong...
Always remember, nothing is impossible if your heart is willing. Keep on praying. Allah always answer your wishes in HIS own way..


welcoming our FINAL EXAM
[1st 0ct - 23rd Nov 2011 ]



Thursday, September 8, 2011

moving 4ward




carilah hikmah dalam setiap liku2 hidupmu..
Allah campak untuk kau singkap, bukan sekadar mengharap..


aku insan lemah..

Monday, August 8, 2011

Ramadhan beri kekuatan




hari-hari yang berlalu kian mendebarkan..

Ramadhan, beri aku kekuatan...





Saturday, August 6, 2011

Friday, July 29, 2011

count on HIM..



Daripada Abu al-'Abbas, Abdullah ibn Abbas, r.a. beliau berkata:

“Aku pernah duduk di belakang Nabi s.a.w. pada suatu hari, lalu baginda bersabda kepadaku: Wahai anak! Sesungguhnya aku mahu ajarkan engkau beberapa kalimah: Peliharalah Allah nescaya Allah akan memeliharamu. Peliharalah Allah nescaya engkau akan dapati Dia di hadapanmu. Apabila engkau meminta, maka pintalah dari Allah. Apabila engkau meminta pertolongan, maka mintalah pertolongan dengan Allah. Ketahuilah bahawa kalau umat ini berkumpul untuk memberikan sesuatu manfaat kepadamu, mereka tidak akan mampu memberikanmu manfaat kecuali dengan suatu perkara yang memang Allah telah tentukan untukmu. Sekiranya mereka berkumpul untuk memudharatkan kamu dengan suatu mudharat, nescaya mereka tidak mampu memudharatkan kamu kecuali dengan suatu perkara yang memang Allah telah tentukannya untukmu. Pena-pena telah diangkatkan dan lembaran-lembaran telah kering (dakwatnya).”


p/s:peliharalah kepentingan seisi dunia, maka kepentinganmu akan ALLAH pelihara..

Monday, July 25, 2011

Saya bukan Alzhiemer, saya hanya manusia biasa..

seminggu kebelakangan ini, hidup ini cukup memaknakan peristiwa2 penting..separuh lunyai mental dan fizikal saya..ya, teringat satu quote dari seorang sahabat " penat itu akan hilang dan pahala itu akan kekal"..moga apa yang saya lalui bernilai di sisiNya..

antara peristiwa2 penting dalam kronologi itu, termasuklah exam saya yang sepatutnya dijadualkan pada 24 Julai (semalam)..exam yang saya LUPA akan tarikh dan hari sebenarnya..hari2 sebelumnya cukup menguji saya..terasa mental saya dilatihtubi, fizikal saya yang masih belum sembuh sepenuhnya dilanyak orang, waktu yang saya ada menjadi milik orang..


23 Julai,satu2nya hari yang saya punya untuk bersedia bagi imtihan keesokan harinya, diporak-perandakan dek perasaan rindu ini..saya rindu pemilik hari lahir 23 Julai ini..~i read none of the words, tapi Alhamdulillah bilamana lebih kurang pukul 11 pm, exam kami yang dijadualkan pada 24 Julai, ditunda ke 25..alhamdulillah, hanya DIA mengerti isi hati hamba-hambaNYA..


24 Julai nyata berlalu dengan layanan perasaan rindu itu lagi dan tekanan yang entah datang dari mana~..dan akhirnya sehingga ke pkul 8pm 24.7, saya masih belum membaca sepatah perkataan pun untuk imtihan esoknya..saya terlelap sehingga 3am..


saya bangun untuk bersahur nasi bujang..belum pun separuh nasi di dalam pinggan itu saya habiskan, baru saya teringat.."aku belum solat Isya' lagi..~!"..Ya Allah hebat pula penangan imtihan kali ini..



usai subuh, baru saya memulakan bacaan dengan penuh pengharapan moga Allah mempermudahkan..ya, masih ada usaha sehingga ke hari keputusan diumumkan nanti..masa2 yang berlalu dirasakan terlalu lama..sambil menunggu giliran kami pelajar Malaysia dipanggil, kami manfaatkan sepenuhnya dengan perbincangan..satu pesanan dari saya..walau sebanyak mana atau sedikit mana pun belum bersedia untuk imtihan, silalah berlagak yakin..:)



4 stations yang mengujakan..biar menjadi rahsia saya dan DIA..saya bukan manusia sempurna mampu menjawab soalan memburu markah penuh semuanya..saya manusia yang mudah LUPA..doakan kami semuanya berjaya~..



hari ini cukup panas, hari yang terpanas untuk musim panas kali ini saya fikir..kedai termasyur, Manal saya serbu mesinnya yang sarat dengan air itu..2 botol mineral besar untuk di rumah dan 2 air kotak 'gawafah' buat penghilang dahaga saya capai..nikmat sungguh bila mengalir di kerongkong..terasa kepenatan semalam turut hilang..belumpun habis sekotak air itu saya nikmati, baru saya teringat sesuatu...ah....


saya perlu bersegera..solat Zohor harus ditunaikan sebelum ke dewan mengejar indoor games Family Day PCZ..minda yang masih penat usai exam tadi membuatkan kepala saya berdenyut2..tapi masih gigih mencari sebuah suasana santai buat diri ini..


salah satu aktivitinya adalah di mana kami perlu mengambil 2 biji gula2 ..2 biji gula2 yang bakal menentukan, apakah task yang perlu kami laksanakan selepas ini..apabila masing2 sudah tahu tasknya, kami pun kesemuanya meletakkan gula2 itu ke tempat yang sepatutnya..ya, kedalam buccal cavity..belumpun sampai 10 saat gula2 itu berada dalam buccal cavity saya, involuntary expulsion berlaku..bukan kerana saya nausea..tapi hanya kerana buat kali keduanya saya teringat kembali yang saya sedang berpuasa~!..ternyata ingatan kali pertama sewaktu saya menghirup air gawafah itu belum cukup menguatkan..


ya, aku hanya manusia biasa..ingatkan aku apabila terleka..



selamat datang Ramadhan..semoga sempat kami lalui setiap harimu dengan penuh manfaat...

Thursday, July 14, 2011

Hidup kita singkat..



Menurut Ibnul Muqaffa', ada lima golongan yang bakal menyesal. Siapa mereka?

Satu , orang yang kehilangan kesempatan untuk beramal
Dua, orang yang terputus dari saudaranya saat tertimpa musibah
Tiga, orang yang berhasil menangkap musuh tapi lepas kembali kerana penjagaan yang lemah
Empat, orang yang meninggalkan isteri yang solehah jika diuji dengan wanita yang buruk
Lima, orang yang terus bermaksiat sehingga ajal menjemputnya. .


*****************************

bulan penuh esok..
menandakan sudah separuh purnama Sya'ban menjengah kita..
buktinya jua Rejab itu telah jauh kita tinggalkan..
menandakan separuh purnama lagi bulan yang dinanti2 akan tiba..Ramadhan Al-Mubarak..

esok jualah buku2 log amalan kita akan diangkat..
sudah cukup indahkah kita hiaskan?
sudah cukup sempurnakah untuk kita sembahkan..

apakah cukup kulitnya sahaja tampak indah, dalamnya tiada apa..
iya, kulit depannya kita hias sewaktu 15 Sya'ban yang lepas, dan kulit belakangnya, esok akan kita hias secantiknya..isi dalamnya, adalah sedikit compang-camping..sedikit sahaja, tidak banyak..

atau apakah buku log kita itu masih sama grednya dari kita 3kil sehinggalah sekarang..
tiada langsung anjakan paradigma..tiada langsung inisiatif untuk menjadikannya yang terbaik antara semua..


*******************************
Ya Allah, terimalah amalan kami dan ampunkan dosa2 kami,dosa kedua ibubapa kami, dosa guru2 kami, kawan2 kami dan seluruh umat Islam..

*******************************

Iman itu ada turun naiknya..
ya, kita bukan Malaikat yang tiada nafsu yang perlu dilawan..bukan Malaikat yang tiada syaitan membisikkan kata2 durja..
kadang2 kita di atas, kadang2 kita tergelincir..tetapi...satu fitrah..satu fitrah, sejauh mana pun kita tersasar, nun jauh di sudut hati manusia sebenarnya punya satu rasa..satu rasa yang suka kepada kebaikan..

hidup ibarat roda..kadang2 sampai satu turning point, kita rasa ingin berubah..berubah kepada sesuatu yang lebih baik.. satu rasa yang membulatkan tekad dan semestinya memerlukan mujahadah yang tinggi..perubahan itu bukan mudah..apatah lagi dari satu benda yang dah memang sudah sebati dengan kita..


tapi percayalah sekali datangnya rasa itu, jangan menoleh lagi..mulakan langkah dengan mujahadah..hanya kerana rasa itu..rasa itu mungkin tidak akan datang lagi menjengah kita..kalau ada pun, mungkin lambat lagi, entahkan bila..mungkin tika itu kita sudah terlambat..
mungkin juga rasa itu akan datang lagi, tapi dalam lain pula bentuknya..

Fastabikul Khairat~

moga kita sentiasa diberi peluang dan diberi rasa untuk terus bertaubat dan mencari redhaNya..kerana MATI itu tidak mengenal usia..tidak diberitahu pemilik jasad ini bila tarikhnya..cuma tahu, masa itu akan tiba..di mana, bila, bagaimana, semua itu rahsia..

Selamat beramal sepanjang malam......


**************************************

kata-kata Imam Hassan Al Basri,

"Aku bisa tenang menjalani hidup ini kerana empat hal.

Pertama, aku tahu bahawa rezekiku tidak akan jatuh ke tangan orang lain, maka hatiku menjadi tenang.

Kedua, aku tahu bahawa tugasku tidak akan dikerjakan orang lain, maka aku sibukkan diri dengannya.

Ketiga , aku tahu bahawa Allah selalu melihatku, maka aku malu jika aku menjatuhkan diriku dalam lumpur dosa

dan Keempat, aku tahu bahawa ajal itu pasti datang, maka aku selalu bersiap-siap menantinya"


**************************************



pergi insan itu, masih saya rindu..saya rindu nak panggil seseorang ,'ayah'..





Monday, July 11, 2011

Puteriku Sayang..


Aduhai puteriku sayang
Aduhai puteriku sayang
Puteriku sayang

Lembutmu tak bererti kau mudah dijual beli
Kau mampu menyaingi lelaki dalam berbakti
Lembutmu kan hiasan
Bukan jua kebanggaan
Tapi kau sayap kiri pada suami yang sejati

Disebalik bersih wajahmu
Disebalik tabir dirimu
Ada rahsia agung tersembunyi dalam diri
Itulah sekeping hati yang takut pada Ilahi
Berpegang pada janji mengabdikan diri

Malumu mahkota yang tak perlukan singgahsana
Tetapi ia berkuasa menjaga diri dan nama
Tiada siapa yang akan boleh merampasnya
Melainkan kau sendiri yang pergi menyerah diri

Kecergasanmu umpama benteng negara dan agama
Dan dirobohkan dan jua dibinasakannya
Wahai puteriku sayang
Kau bunga terpelihara
Mahligai syurga itulah tempatnya

Aduhai puteriku sayang
Kau bunga kebanggaan
Aduhai puteriku sayang
Kau bunga idaman



saya terlalu mengagumi lagu ini..
dulu,kini dan selamanya..:)



Saturday, July 9, 2011

Derita Saksi Bisu

credit to~Deviant art



Sejarah hari ini.. Biar jadi saksi cerita kita..


"..Mulanya yang haq itu haq, yang bathil itu bathil. Kita begitu jelas membezakannya. Namun kemudian, musuh-musuh kita memaksakan kepada kita dengan perbagai cara, untuk menukarkan sesuatu, dari yang haq menjadi bathil, dan sebaliknya. Pertama-tama mungkin akan sukar bagi kita menerima hal tersebut, tapi kerana terus disosialisasikan dengan cara-cara menarik oleh mereka, akhirnya lambat laun kita akan terbiasa dengan hal itu. Dan kita mulai dapat mengikutinya. Musuh-musuh kita tidak pernah berhenti membalik dan menukar nilai dan etika..."

credit to this

Saturday, June 25, 2011

Sunday, June 19, 2011

selamat hari bapa

selamat hari bapa, ayah..
walaupun dirimu telah pergi..
hari ini tetap akan kami rai..
maaf kerana sepanjang hayatMu x selalunya aku di sisi..
rindu kami bermaharkan doa..
moga tenang engkau di sana..

Friday, June 17, 2011

Wednesday, June 15, 2011

Tiru Meniru

“Kebajikan itu ialah keelokan budi pekerti dan dosa itu ialah apa yang tergetar dalam dirimu dan engkau benci orang lain mengetahuinya.”[Hadis riwayat Muslim]



video


Jangan jadikan kejayaan kita pada hari esok, sesuatu yang tiada berkatnya, hanya kerana usaha kita pada hari ini bermodalkan sesuatu yang boleh dipertikaikan.. kejayaan yang bakal membawa kita melayari bahtera kehidupan menuju penghujungnya..hasil yang bakal kita kongsikan bersama ibu bapa, suami, isteri anak2 dan seluruh keturunan..fi kulli zaman, wa fi kulli makan wa fi kulli sa'ah..


Selamat berjaya atas usaha yang diRedhai~!

Begin with the end in mind..



erk~


yes, da pendulumn is ticking..


jadual exam tahun 5 dah pun keluar..
tarikh keramat final exam kami finally is announced~!
25th Sept- 10th Nov 2011..
selepas raya..ye, maka tahun ini bakal menjadi tahun pertama saya beraya Aidilfitri tanpa keluarga..Ya Allah kuatkan jiwa mereka dan SAYA!!!

Kuliah kami semakin padat harinya..hari sahaja..masa?setakat ni Alhamdulillah masih lagi 3-4 jam sehari..hari sabtu yang sebelum ini totally milik kami, kini menjadi milik Neurology..
saya juga sedang mencuri2 masa mengulangkaji dan fokus pada study pada fatrah ini.. sementara junior sedang berperang dengan final exam mereka..kerana..kerana saya tahu bahawa hari esok belum tentu milik saya..mungkin esok saya milik orang lain,mungkin esok saya akan digunakan untuk sesuatu , mungkin esok saya harus disibukkan dengan benda yang lebih penting..mungkin.....



begin with da ENd in mind



Begin with the end in mind..
apa kena mengena pulak dengan yang saya nak bebel hari ini..
huhuhuh..
Tahun ini, markah keseluruhan kami bagi 2 subjek (paediatric n internal medicine) adalah 1400
paed = 500
IM = 900
gila kentang! banyak betul..
which means, to get mumtaz this year kami kena dapatkan at least 1190/1400 (85%)..give excuses to da rest 210, ONLY!

itu target saya untuk final exam tahun ini..Jadi sebab itulah saya dah tulis siap2 markah ini di red-board saya..just to have an END in my mind..jadi saya boleh fokus untuk capai target itu..

why should we put an END first ??
mudah, kalau kita tak ada hala tuju, mana mungkin kita tahu apa yang perlu kita buat kan..
kalau kita tak ada target, mana mungkin mampu merancang dengan baik kan..so we must put da ENd in mind, so it will drive us to achieve what we want, what we need..

hatta nak pilih pasangan hidup pun (haha part ni mesti ada yang tengah senyum2 kambing..) , kita kena letak END jugak in mind..calon itu..mampukah dia membawa kita ke SYURGA destinasi terakhir??bukan takat nak tengok muka hensem/cantik sampai ke tua..bukan takat 7 gunung emas 7 lombong minyak harta dimakan tak habis sampai gigi takde..bukan takat romantika di amor tapi membawa ke neraka..tapi agamanya..I'Allah pilihlah yang elok agamanya, yang lain tu sampingan je ..doa2 it will come in package..:)..


so, jom fokus pada target2 kita dalam hidup..saya percaya semua kita ni dah ada target dalam hidup..umur ni aku habis belajar.. umur ni aku kerja..umur ni aku kahwin..umur ni aku bla..bla..bla...akhirnya mati dan penghujungnya saya pasti Syurga itulah menduduki puncaknya..
bilamana Syurga itu menjadi destinasi terakhir, maka, fastabikul khairatlah..:)..dan kejarlah pintu2 taubat sebelum terlambat..


so people, bermulalah sekarang~!begin everything with the END in mind........
supaya lebih fokus..
supaya kita tahu apa yang kita perlu buat untuk menuju ENd itu..
supaya semuanya terancang..
suapaya doa itu kita mulakan dari sekarang..
hubungan vertical dan horinzontal itu perlu kita jaga bermula sekarang..




wordy wall


salam imtihan....

Tuesday, June 7, 2011

Am i on da right path..

bunga Zagzig

"The soul needs beauty for a soul mate.

When the soul wants..the soul waits.."


He knows what is best for us today, tomorrow, and forever..


Thursday, June 2, 2011

Selamat Tinggal Paediatric..




hari ini merupakan hari terakhir kami membuat revision sebelum round examination bagi paediatric yang bakal bermula pada 4 Jun nanti..it will be 3 days in a row..4th,5th n 6th June..doakan kami, sang super seniors~!


ya,wajah-wajah ahli syurga itu akan kami tinggalkan selepas ini untuk meneruskan perjuangan di internal medicine pula..ini bermakna hari ini jugalah hari terakhir untuk bermain dengan jari-jemari yang comel2 itu..(^_^)..lepas ni akan bermain dengan jari-jemari orang2 veteran pula..(-.-")..


tapi sayang, walaupun hari ini hari yang terakhir kami di paed, doktor yang ditunggu-tunggu tidak muncul..ramai yang memanjangkan langkah ke rumah apabila hampir sejam menanti insan yang ditunggu tak kunjung tiba..termasuklah saya..:P..saya perlu marathon lagi 6 subtopik out of 14~! masih sempatkah dengan hari yang berbaki esok????


sepatutnya semua subtopik ini dijadualkan habis pada 25 Mei..ini target saya dan study-mate saya,Izan..tapi sayang tak kesampaian..terlalu banyak hal lain yang perlu diaulakan..tambah2 dengan satu task baru buat saya..(-.-") Robbuna yusahhil..takpe, saya yakin dengan janji Allah..keyakinan saya dengan janji Allah itu, lebih tinggi dari keyakinan saya akan kemampuan saya untuk menjawab exam nanti..n it has always been like that..



nametag yang belum sempat saya sematkan lagi..



semenjak masuk clinical year ni, bnyak benda baru yang kami perlu belajar..terutamnya bahasa arab untuk kegunaan history taking..memang terbelit-belit lidah ni, tapi practices make perfect kan~! skill2 tu, biasalah, semua kena belajar..yang penting sekali kena belajar how to mingle with people, how to deal with da patient..


jadi doktor, hati kena kuat..tambah2 perempuan..boleh ade perasaan simpati tu, tapi jangan tunjukkan..hanya kerana berat mata memandang, berat lagi bahu memikul..n this is seriously hard..saya sendiri masih dalam proses cuba untuk mengurangkan perasaan itu..


semalam, revision on cardiac patient..salah seorang ahli syurga itu, Down Syndrome..ibunya muda..terlalu muda..baru 16 tahun..cantik orangnya..sedang kami buat general examination dan auscultate jantung baby tu, terkeluar pula perkataan Down Syndrome dari mulut kami dan sempat ditangkap dek telinga ibu muda itu.."Down syndrome ya'ni eh?", tanya ibu muda itu.."kullu quwaisah walla eh?" sambungnya..[down syndrome tu ape? semuanya ok x?]
kami terdiam..nak jawab ape pula ni..takkan nak sebut semuanya secara telus..mau tersentap hati ibunya nanti.."kullu quwaisah i'Allah..anduha musykilah fi 'alb bas"..jawab kami [semua ok i'Allah..cuma ade masalah kat jantung die je]..ibu muda itu tersenyum..kami lega..biarkan doktor do the rest..kami sekadar menjawab apa yang perlu..semoga Allah merahmati kalian..


semalam juga kami pertama kali melihat kes Cry du chat syndrome (deletion of chromosome 5p)..sebelum ini, kebanyakan kes kami, Down syndrome...syndrome2 yang lain, jarang kami jumpa..


majoriti bayi-bayi yang ditahan di wad ni, milik ibu-ibu muda..kebanyakannya berumur 22 dan 23 tahun..sebaya kami..ada juga yang baru berumur belasan tahun..terbakor, bak kata classmate saya..muda2 dah punya keluarga dan tanggungjawab..kami?? masih lagi kalau naik tangga tu, melangkah sekali 2 ataupun 3..ke kuliah, masih lagi menggunakan beg sekolah..haish..


bertabahlah hati-hati insan di luar sana..

[Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan "Kami telah beriman," dan mereka tidak diuji?][Al-ankabut:2]



ya, jangan lupa doakan kami untuk imtihan ni..walaupun bukan final exam, tetapi markah 100 itu mempengaruhi keputusan akhir kami nanti...oh ye, people, jangan study untuk exam je..tadi baru ada HO kena soal macam2 depan kami..cuaknye..(-.-")..u are dealing with people not just a piece of paper..


stay tuned..

Tuesday, May 31, 2011

D.I's Cottage..






masih ingatkah pada post saya yang ini??cake therapy

ye, kini bisnes itu dikembangkan dibawah jenama DI's Cottage..

saya baru berpindah..rumah baru..nama rumah pun baru..ahli bait pun baru..
Darul Itqan nama diberi..untuk singkatan mudah bagi bisnes ini kami jenamakan dengan D.I's Cottage..

aktiviti yang dulunya sekadar mengisi masa lapang saya, kini dikembangkan dan saya kongsikan bersama ahli bait yang baru..dan ilmu itu saya turunkan kepada insan bertuah bernama Azra' Hamizah..Dialah chef sepenuh masa..kesibukan kami bertiga (saya, najwa dan syafi'ah), membataskan waktu untuk membantunya..saya sendiri hanya sekadar mampu membantu dari segi hias-menghias..yang lain semua dilakukannya dari A to Y..Z itu saya bantu..:)


saya rindu pada bunyi loceng oven..oven yang betul-betul berada di muka pintu bilik saya..tiada lagi bau kek semerbak memenuhi segenap inci rumah kami..bukan sudah berhenti..tetapi tawaquf sementara sementara fatrah imtihan ini..mengikutkan kata ketua chef, i'Allah tempahan akan dibuka semula pad 12 Jun ini..jadi, sebar2kan ye..~!


selamat berimtihan semua..

some new pics..





owh ye..muffin oren Azra' cukup sedap...saya betul2 merinduinya..dalam perancangan untuk diperkenalkan,i'Allah biIznillah..:)

boleh singgah di facebook kami..



Anak..

tiba2 saya rindu pada insan bergelar abang..
pada kedua-duanya saya rindu..abang dan uda..
2 kumbang dikelilingi 7 bunga..aku bahagia..

i was blog jumping , when i suddenly stuck here.. anak pontianak


uda..tiada apa yang istimewa pada dia,tapi saya mengaguminya..bukan kerana akhlaknya, bukan jua kerana agamanya,bukan kerana sayangnya saya pada dia, tapi hanya kerana dia mampu menyangkal phrase ini .."sorang mak dan sorang ayah boleh jaga sepuluh orang anak..tapi sepuluh orang anak belum tentu dapat jaga seorang ibu dan seorang ayah"..

hampir 2 tahun arwah ayah menjalani haemodialysis..dalam fatrah itu, quality of life ayah jatuh merudum..rentetan dari serangan stroke pada 2008 followed by bell's palsy n kidney function deteroriation, pergerakan ayah kian terbatas..hinggalah kemuncaknya, apabila ayah perlu memulakan rawatan haemodialysis..

berat badannya yang dulu hampir 80 kg, semakin hari semakin menurun sehinggalah beratnya menjadi lebih kurang berat saya..kemampuannya untuk berjalan dan berdiri hilang sedikit demi sedikit..at last he became a bed-ridden patient..ingin kemana, harus menggunakan kerusi roda..ingin menurunkan dia dari katil, harus dipapah dan digagah oleh seseorang..tak lain dan tak bukan udalah orangnya..


CHRONIC HAEMODIALYSIS..
3 kali seminggu perlu berulang alik ke hospital..perjalanan hospital yang memakan masa kira-kira setengah jam dari rmah..setiap sesi memerlukan kira-kira 4 jam .. 4 jam yang sangat merintihkan..sepanjang 4 jam itu juga biasanya ayah perlu disuapkan makanan, kebas-kebas di badannya harus diredakan..


kerana itulah uda, seorang yang dulunya pegawai insuran di sebuah kota meletakkan jawatannya..mengambil keputusan untuk berbakti pada ayahbonda..dia rela melakukan kerja-kerja kampung..pagi-pagi ke kebun, usai bersihkan diri, terus bersiap untuk menghantar ayah ke hospital..menyuapkan makan, mandikan, semua dilakukannya dengan dibantu mak..
insannya berbadan kecil, tapi cukup bersedia membantu emak menguruskan ayah..itu rutin hariannya..beberapa kali saya menitiskan airmata menyaksikan sendiri dia mengendong ayah di belakangnya..

sewaktu ayah pergi dialah insan yang paling sedih selain mak..itu cerita kakak2 saya, kerana saya satu-satunya insan yang tidak sempat menatap akhir wajah ayah..kami adik-beradik berhutang besar dengannya..hanya kerana dia seorang yang mampu menguruskan ayah 24 jam..

saya menyanjunginya selaku anak...

Firman Allah (a.w): ‘Dan sembahlah Allah (a.w) dan jangan syirik terhadap Allah (a.w) (i.e. menduakanNya, yakni mengakui ada tuhan lain atau ada beberapa tuhan selainNya) dengan sesuatupun, dan kepada kedua-dua ibu bapa kamu hendaklah kamu berbuat baik kepada mereka ...] [Surah an-Nisa’: 36]



this is him..

Thursday, May 5, 2011

Motivasi..Apa motivasi yang terbaik..







Ada insan yang mudah untuk 'ter'motivasi..Tak perlu sepanjang Timur ke Barat kata-kata semangat, tak perlu segunung kad ucapan..Cukup dengan kata-kata mudah dan ringkas, pasti mudah mendapat motivasi itu..Seringkas 'u can do it..', 'I'Allah boleh..'..saya yakin dan pasti, setiap blood cells empunya badan akan merasakan suntikan motivasi itu..mudah bukan?


Umpama turun naiknya Iman manusia, begitulah juga saya kira motivasi ini buat kita.. antara hikmahnya mengapa disyariatkan solat sehari 5 waktu..Mudah! untuk mengingatkan dan menaikkan kembali semangat untuk menghadap Allah, hanya dengan laungan azan.. hanya dengan wudhu' yang menyegarkan..Allahuakbar~!untuk memberi suntikan buat menaikkan Iman hamba yang hina..menyedarkan insan-insan leka, membangkitkan roh dan jiwa segenap hambaNya..bersama menunaikan perintahNya dan bersama menuju kejayaan..


apa sebenarnya Motivasi yang terbaik ya??
Mungkinkah ceramah motivasi Dr Fadzilah Kamsah?
Mungkinkah kata-kata semangat dari Bonda?
Mungkinkah Mati itu motivasi terbaik?
Mungkinkah Al-Quran itu sendiri?
Mungkinkah forum 'Mutiara Rahsia Mumtaz' itu?


Secara peribadi, bagi saya motivasi yang terbaik itu sebenarnya adalah dengan mengenali diri kita sendiri..
Dari mana kita datang?
Siapa pencipta kita?
Untuk apa kita hidup di dunia?
Ke mana akhirnya kita akan pergi?


mana mungkin sejarah penciptaan Nabi Adam itu saya padamkan dari benak pengetahuan segenap isi alam..mana mungkin fakta sains asalnya kita dari sperma dan ovum ini saya nafikan kebenarannya..mana mungkin lahirnya manusia ini tanpa ada Maha Pencipta..mana mungkin saya nafikan hak setiap umat Melayu ke atas agama warisan ini yakni Islam..


berterima kasihlah kita kepada Parameswara, kerana Islamnya kita pada hari ini..warisan pusaka bonda..
tidak!..sejarah kita bukan setakat bermula dari situ..
tidak cukupkah santapan cerita perihal Adam dan Hawa?
tidak berbekaskah sejarah Nabi Muhammad s.aw, seorang tokoh mulia?


syahadatain itu, sudah hadamkah kita ertinya??
"Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan selain Allah, dan aku naik saksi bahwa Nabi Muhammad itu pesuruh Allah"..
galilah sedalam ilmu,bariskan segenap guru..pastikan kita faham makna shahadatain itu..pincanglah hidup bagi sesiapa yang tidak tahu asal-usul hidupnya, apatah lagi matlamat hidupnya..


ya matlamat hidup..hanya satu, tiada dua..SYURGA sahaja, bukan NERAKA!
kenallah dirimu, Penciptamu, tetapkan matlamat hidup yang satu....setiap keputusan dan langkah dalam hidup ini, pastikan membawa kepada yang satu..gunalah segenap 'alat' di sekeliling kita untuk menuju matlamat yang satu itu..ilmu,guru,harta,suami,isteri,anak2,kereta,kawan2,sahabat2,musuh2mu..semua itu 'alat' untuk menuju ke matlamat yang satu,Syurga..gunakanlah sebaiknya..


tetapi harus, kenalilah dirimu, Penciptamu dan untuk apa kau diciptakan~!manakan mungkin kita punya matlamat tanpa tiada sebab musabab mengapa perlunya kita ada matlamat itu..
Percayalah, Motivasi itu tidak akan hilang selagi mana kita yakin, kita hamba Allah yang berteduh di kebun Dunia dalam perjalanan menuju Akhirat..


go deeper than your birth certificate~!




I'm a slaive of ALLAH....so are you..

Thursday, April 14, 2011

mantapkan asas Fardhu Ain anda.. :)




Assalammualaikum..
kian lama menyepi kini saya kembali..:)


sekadar menyeru adik2 dan sahabat2 kesayangan saya untuk ke MANTAP..
semoga peluang keemasan yang datang ini direbut oleh setiap muslimah dan mukminah yang bernyawa di Bumi ZAGAZIG..


Di sini dibuka peluang seluas-luasnya untuk sebarang perbincangan dan pertanyaan mengenai asas2 Fardhu Ain ( Fardhu Ain ye, bukan Fardhu Kifayah) dalam kehidupan seharian kita selaku muslimah..


solat, mandi wajib, pengurusan jenazah dan sebarang pertanyaan mengenai fiqh wanita..anda bebas untuk bertanya~!


Kata orang, Malu Bertanya Sesat Jalan..ya, saya pernah TERSESAT..



dulu sewaktu minggu orientasi pelajar2 tingkatan satu di SMKA Pedas, kami telah diberi taklimat asas mengenai ibadah..itulah kali pertama saya mengenali apa itu Makmum Masbuk..saya sangka saya dah cukup faham dengan apa yang diterangkan oleh Fasi ketika itu...saya mula mempraktikkannya..tapi sayang, tiada siapa yang sedar kesilapan saya ketika melaksanakannya, termasuklah DIRI SAYA SENDIRI..


sehinggala pada satu hari (ketika itu masih di tingkatan 1), tergerak hati saya untuk bertanya..
bagaimana sbenarnya perlaksanaan makmum masbuk itu..


jum kawan2..BETULKAN YANG BIASA dan BIASAKAN YANG BETUL..:)

jumpa di sana.........

Thursday, February 10, 2011

Selautan Luas HikmahMu..





sejurai airmata milik sang hati
segenggam perasaan berselimutkan tabah

nyata KAU mengerti..
Darurat ini memberi seribu erti..
Syukran atas selautan luas HikmahMU ..


ieka,
Jeddah,
7th Feb 2011,
10.32pm..