Pages

Saturday, June 25, 2011

Sunday, June 19, 2011

selamat hari bapa

selamat hari bapa, ayah..
walaupun dirimu telah pergi..
hari ini tetap akan kami rai..
maaf kerana sepanjang hayatMu x selalunya aku di sisi..
rindu kami bermaharkan doa..
moga tenang engkau di sana..

Friday, June 17, 2011

Wednesday, June 15, 2011

Tiru Meniru

“Kebajikan itu ialah keelokan budi pekerti dan dosa itu ialah apa yang tergetar dalam dirimu dan engkau benci orang lain mengetahuinya.”[Hadis riwayat Muslim]






Jangan jadikan kejayaan kita pada hari esok, sesuatu yang tiada berkatnya, hanya kerana usaha kita pada hari ini bermodalkan sesuatu yang boleh dipertikaikan.. kejayaan yang bakal membawa kita melayari bahtera kehidupan menuju penghujungnya..hasil yang bakal kita kongsikan bersama ibu bapa, suami, isteri anak2 dan seluruh keturunan..fi kulli zaman, wa fi kulli makan wa fi kulli sa'ah..


Selamat berjaya atas usaha yang diRedhai~!

Begin with the end in mind..



erk~


yes, da pendulumn is ticking..


jadual exam tahun 5 dah pun keluar..
tarikh keramat final exam kami finally is announced~!
25th Sept- 10th Nov 2011..
selepas raya..ye, maka tahun ini bakal menjadi tahun pertama saya beraya Aidilfitri tanpa keluarga..Ya Allah kuatkan jiwa mereka dan SAYA!!!

Kuliah kami semakin padat harinya..hari sahaja..masa?setakat ni Alhamdulillah masih lagi 3-4 jam sehari..hari sabtu yang sebelum ini totally milik kami, kini menjadi milik Neurology..
saya juga sedang mencuri2 masa mengulangkaji dan fokus pada study pada fatrah ini.. sementara junior sedang berperang dengan final exam mereka..kerana..kerana saya tahu bahawa hari esok belum tentu milik saya..mungkin esok saya milik orang lain,mungkin esok saya akan digunakan untuk sesuatu , mungkin esok saya harus disibukkan dengan benda yang lebih penting..mungkin.....



begin with da ENd in mind



Begin with the end in mind..
apa kena mengena pulak dengan yang saya nak bebel hari ini..
huhuhuh..
Tahun ini, markah keseluruhan kami bagi 2 subjek (paediatric n internal medicine) adalah 1400
paed = 500
IM = 900
gila kentang! banyak betul..
which means, to get mumtaz this year kami kena dapatkan at least 1190/1400 (85%)..give excuses to da rest 210, ONLY!

itu target saya untuk final exam tahun ini..Jadi sebab itulah saya dah tulis siap2 markah ini di red-board saya..just to have an END in my mind..jadi saya boleh fokus untuk capai target itu..

why should we put an END first ??
mudah, kalau kita tak ada hala tuju, mana mungkin kita tahu apa yang perlu kita buat kan..
kalau kita tak ada target, mana mungkin mampu merancang dengan baik kan..so we must put da ENd in mind, so it will drive us to achieve what we want, what we need..

hatta nak pilih pasangan hidup pun (haha part ni mesti ada yang tengah senyum2 kambing..) , kita kena letak END jugak in mind..calon itu..mampukah dia membawa kita ke SYURGA destinasi terakhir??bukan takat nak tengok muka hensem/cantik sampai ke tua..bukan takat 7 gunung emas 7 lombong minyak harta dimakan tak habis sampai gigi takde..bukan takat romantika di amor tapi membawa ke neraka..tapi agamanya..I'Allah pilihlah yang elok agamanya, yang lain tu sampingan je ..doa2 it will come in package..:)..


so, jom fokus pada target2 kita dalam hidup..saya percaya semua kita ni dah ada target dalam hidup..umur ni aku habis belajar.. umur ni aku kerja..umur ni aku kahwin..umur ni aku bla..bla..bla...akhirnya mati dan penghujungnya saya pasti Syurga itulah menduduki puncaknya..
bilamana Syurga itu menjadi destinasi terakhir, maka, fastabikul khairatlah..:)..dan kejarlah pintu2 taubat sebelum terlambat..


so people, bermulalah sekarang~!begin everything with the END in mind........
supaya lebih fokus..
supaya kita tahu apa yang kita perlu buat untuk menuju ENd itu..
supaya semuanya terancang..
suapaya doa itu kita mulakan dari sekarang..
hubungan vertical dan horinzontal itu perlu kita jaga bermula sekarang..




wordy wall


salam imtihan....

Tuesday, June 7, 2011

Am i on da right path..

bunga Zagzig

"The soul needs beauty for a soul mate.

When the soul wants..the soul waits.."


He knows what is best for us today, tomorrow, and forever..


Thursday, June 2, 2011

Selamat Tinggal Paediatric..




hari ini merupakan hari terakhir kami membuat revision sebelum round examination bagi paediatric yang bakal bermula pada 4 Jun nanti..it will be 3 days in a row..4th,5th n 6th June..doakan kami, sang super seniors~!


ya,wajah-wajah ahli syurga itu akan kami tinggalkan selepas ini untuk meneruskan perjuangan di internal medicine pula..ini bermakna hari ini jugalah hari terakhir untuk bermain dengan jari-jemari yang comel2 itu..(^_^)..lepas ni akan bermain dengan jari-jemari orang2 veteran pula..(-.-")..


tapi sayang, walaupun hari ini hari yang terakhir kami di paed, doktor yang ditunggu-tunggu tidak muncul..ramai yang memanjangkan langkah ke rumah apabila hampir sejam menanti insan yang ditunggu tak kunjung tiba..termasuklah saya..:P..saya perlu marathon lagi 6 subtopik out of 14~! masih sempatkah dengan hari yang berbaki esok????


sepatutnya semua subtopik ini dijadualkan habis pada 25 Mei..ini target saya dan study-mate saya,Izan..tapi sayang tak kesampaian..terlalu banyak hal lain yang perlu diaulakan..tambah2 dengan satu task baru buat saya..(-.-") Robbuna yusahhil..takpe, saya yakin dengan janji Allah..keyakinan saya dengan janji Allah itu, lebih tinggi dari keyakinan saya akan kemampuan saya untuk menjawab exam nanti..n it has always been like that..



nametag yang belum sempat saya sematkan lagi..



semenjak masuk clinical year ni, bnyak benda baru yang kami perlu belajar..terutamnya bahasa arab untuk kegunaan history taking..memang terbelit-belit lidah ni, tapi practices make perfect kan~! skill2 tu, biasalah, semua kena belajar..yang penting sekali kena belajar how to mingle with people, how to deal with da patient..


jadi doktor, hati kena kuat..tambah2 perempuan..boleh ade perasaan simpati tu, tapi jangan tunjukkan..hanya kerana berat mata memandang, berat lagi bahu memikul..n this is seriously hard..saya sendiri masih dalam proses cuba untuk mengurangkan perasaan itu..


semalam, revision on cardiac patient..salah seorang ahli syurga itu, Down Syndrome..ibunya muda..terlalu muda..baru 16 tahun..cantik orangnya..sedang kami buat general examination dan auscultate jantung baby tu, terkeluar pula perkataan Down Syndrome dari mulut kami dan sempat ditangkap dek telinga ibu muda itu.."Down syndrome ya'ni eh?", tanya ibu muda itu.."kullu quwaisah walla eh?" sambungnya..[down syndrome tu ape? semuanya ok x?]
kami terdiam..nak jawab ape pula ni..takkan nak sebut semuanya secara telus..mau tersentap hati ibunya nanti.."kullu quwaisah i'Allah..anduha musykilah fi 'alb bas"..jawab kami [semua ok i'Allah..cuma ade masalah kat jantung die je]..ibu muda itu tersenyum..kami lega..biarkan doktor do the rest..kami sekadar menjawab apa yang perlu..semoga Allah merahmati kalian..


semalam juga kami pertama kali melihat kes Cry du chat syndrome (deletion of chromosome 5p)..sebelum ini, kebanyakan kes kami, Down syndrome...syndrome2 yang lain, jarang kami jumpa..


majoriti bayi-bayi yang ditahan di wad ni, milik ibu-ibu muda..kebanyakannya berumur 22 dan 23 tahun..sebaya kami..ada juga yang baru berumur belasan tahun..terbakor, bak kata classmate saya..muda2 dah punya keluarga dan tanggungjawab..kami?? masih lagi kalau naik tangga tu, melangkah sekali 2 ataupun 3..ke kuliah, masih lagi menggunakan beg sekolah..haish..


bertabahlah hati-hati insan di luar sana..

[Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan "Kami telah beriman," dan mereka tidak diuji?][Al-ankabut:2]



ya, jangan lupa doakan kami untuk imtihan ni..walaupun bukan final exam, tetapi markah 100 itu mempengaruhi keputusan akhir kami nanti...oh ye, people, jangan study untuk exam je..tadi baru ada HO kena soal macam2 depan kami..cuaknye..(-.-")..u are dealing with people not just a piece of paper..


stay tuned..