Pages

Sunday, August 30, 2009

Swine flu ohh Swine Flu...

WHO: Malaysians still take flu lightly


WHO finds Malaysians have low understanding and poor knowledge of A (H1N1)


KUALA LUMPUR: Malaysians are a complacent lot when it comes to dealing with Influenza A(H1N1) – this was what a World Health Organisation (WHO) report showed.

Health Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai said the report, drafted by three health officials from WHO and which he received on Thursday, showed that many Malaysians did not take the disease seriously.

The report said Malaysians had a poor understanding and knowledge about how A(H1N1) spreads.

However, Liow noted that Malaysia had an efficient surveillance system to quickly detect those who suffered from the flu.

According to the report, Malaysia’s efficient and sensitive surveillance system was able to accurately record the number of deaths in the country.

Some other countries were still unable to confirm if patients had died of the disease, Liow said, adding that the death rate in Malaysia was still within limits set by WHO.

The officials were invited here to conduct a study in view of the rising number of A(H1N1) patients and fatality. The WHO officials were in Malaysia for a week to study the situation on the flu before they submitted their report to the ministry.

“They also know that we have a good system to detect A(H1N1) patients fast,” he said at the “Let’s Stop A(H1N1)” campaign launched by MCA president Datuk Seri Ong Tee Keat at Wisma MCA here yesterday.

The officials recommended that more beds be set up at the intensive care units (ICUs) of hospitals, which treat A(H1N1) patients with chronic conditions.

Their scope included studying the country’s death rate, awareness campaign and the public’s response to the pandemic.

Liow said the ministry would ensure that anti-viral drugs were sufficient and sold at affordable prices.

The ministry is also increasing the number of beds at ICUs as some of the hospitals are congested, he said.

Ong said the campaign was to equip MCA leaders at grassroots level with the knowledge about the disease to ensure that they could help the community take steps to fight the flu.

He said the MCA’s Crisis Relief Squad Malaysia had moved into action to prevent the flu from spreading the moment the first case was detected in the country on May 15.

“Now, we have moved into Phase Two – fighting the pandemic,” said Ong.

Ong also urged the people especially the Chinese community to practise “hygienic” eating habits such as using utensils.

He also handed over the A(H1N1) preventive kits to state leaders nationwide.



SOURCE : The Star

Saturday, August 29, 2009

Thursday, August 13, 2009

TERJEMAHAN AL-QURAN..(iklan~)

assalammualaikum..

first of all,ini adalah satu iklan..

AL-QURAN BERSAMA TERJEMAHANNYA





21.7cm x 30cm x 2.5 cm (lebih kurang saiz laptopku)



1) Saiz = 21.7 cm x 30 cm x 2.5 cm
2)warna = coklat sahaja (memang cantik n eksklusif) *****maklumat terbaru...ada juga yang warna pink,da pic will be uploaded soon..package(al-quran pink + beg sandang)
3)bahasa = indonesia (dijamin faham)


apa yang special???(sila rujuk gambar dan klik untuk imej yang lebih jelas)


1) Setiap perkataan di bawahnya ada terjemahanva tersendiri + terjemahan penuh untuk setiap ayat di bahagian tepi..

2) di page belakang,ada bahagian klasifikasi ayat-ayat Al-Quran..terbahagi kepada 15 bab antaranya arkanul islam,ilmu dan cabang-cabangnya,jihad n etc..(sila rujuk gambar)..jadi memudahkan siapa-siapa yang nak cari ayat yang berkenaan dengan bab-bab tertentu..

3) di bahagian penanda,ada kepingan kad yang menyenaraikan ayat-ayat al-Quran yang lebih kurang sama..ini memudahkan siapa-siapa yang nak hafaz al-Quran..

4)daftar nama surah dalam bahasa melayu (sayangnya tiada dalam bahasa Arab..)

5)doa khatam al-Quran turut disertakan bersamanya terjemahan sekali..

6)huraian tanda-tanda baca termasuklah tanda-tanda waqof,ayat-ayat sajdah..

7)setiap pembelian juga bakal mendapat senaskhah ma'surat wazifah kubra bersama terjemahan bagi setiap ayat termasuk doa rabitah..

8)dan yang paling penting,keuntungan akan diinfakkan ke tabung palestin




1) terjemahan setiap perkataan,dan terjemahn setiap ayat (di tepi)





2)klasifikasi ayat-ayat mengikut bab tertentu





3)senarai ayat-ayat yang lebih kurang sama..





4)daftar nama surah





5)doa khatam al-Quran bersama terjemahannya





6)huraian tanda baca





7) al-ma'surat





8)al-ma'surat dan terjemahannya




ok?berminat?

harga?? RM 150 sahaja..
cara pembayaran?? tunai atau boleh di bank-inkan
cara penghantaran?? by hand (jadi limited to area kl,selangor dan negeri sembilan sahaja)
nak contact siapa??ok,boleh contact saya *(ms.ieka) 0196083086 (ni no malaysia..) ms.ilyana(0145006330) *mr.anwar fazal (0172735110)

*kepada pelajar2 di bumi anbia' ,jika berminat dan beg saya tak mencecah 58kg,insyaAllah saya akan bawa balik ke egypt nanti..juz,do inform me di nombor di atas..jangan sms through no mesir..

sebarang masalah atau sebarang pertanyaan lanjut sila hubungi no di atas..

cepat sementara stok masih ada..

SAMBIL MEMBELI,KITA MENDERMA!-->save PALESTINE!

sirru ala barakatillah...





Darah kita~

HEALTH CARNIVAL, PADANG RENGAS,PERAK..
9 OGOS 2009..


Alhamdulillah, group burung hantu diberikan amanah supaya menjaga blood donation booth..seawal pagi kami telah bergerak ke tempat sepatutnya..kelibat penduduk kampung masih belum lagi kelihatan,jadi kami mengambil peluang untuk menderma darah terlebih dahulu..

tapi sudah tentu saya bukanlah insan yang pertama mengisi borang tu..takut...

hati berbunga-bunga sebab tahun sebelum ni kalau nak derma darah,saya masih lagi dalm kategori underweight. tapi sekarang berat saya mengizinkan..

ok,here we go..

WEIGHT = 4+ kg (layak)
BLOOD TYPE = O positive
HEMOGLOBIN = 11.1 g/dL (tak layak)
tapi,nurse tu ulang test balik dan the 2nd result is 11.8 g/dL
(borderline)

BLOOD PRESSURE = 90/60 (hah? ni confirm tak layak..tapi pelik betul,tak pula
saya rasa lemah-lemah badan sebab bp yang rendah
ni,padahal semalam waktu jungle trekking sayalah paling
bersemangat,siap kena puji lagi sebab badan kecil tapi
tangan kuat holding the rope)



sedihnya,penat saya mengatasi masalah nervous semasa mengisi borang tadi.ingatkan nak derma darah,tapi vitamin B complex yang kudapat..aiyoo..


rasa cemburu menerjah melihat kawan-kawan lain yang dok terbaring sambil darah pekat mereka mengalir ke dalam container tu..saya sekadar membantu..sambil-sambil itu belajar apa yang patut dari nurses yang bertugas..

setiap penderma darah menerima cenderahati berupa makanan dan air..
tersentuh saya dengan kata-kata an indian nurse ketika dia menyampaikan cenderahati tersebut kepada penderma darah..
"hadiah ni tak setimpal dengan apa yang you dah buat,pahala you lagi banyak dapat".
huhu,'betul...betul..betul.."


tapi agak terkilan,walaupun bilangan penderma darah mencecah target,tapi saya kira sepatutnya lebih ramai lagi yang sudi menderma..insan-insan di sana memerlukan darah kita.tak semua darah kita diambil,kalau lelaki sekitar 400ml, manakala perempuan sekitar 350ml..tak luak pun dari berliter-liter darah dalam badan kita..





they need our blood~



banyak kelebihan menderma darah ni,antaranya:

1 .dapat tahu jenis darah(inilah kali pertama saya tahu jenis darah saya..haha)
2 .tengok status blood pressure secara tak langsung
3 .ni juga salah satu pelaburan saham kita untuk akhirat
4.dari 350ml-400ml darah yang kita derma tadi,sedikit darah akan dihantar ke
makmal untuk diuji.
sekiranya darah kita bermasalah,seperti thalassemia,
hepatitis A,B,C, HIV,ataupun
sebagainya,kita akan dimaklumkan oleh pihak
hospital. jadi ini juga secara tak langsung boleh
detect kita sama ada
menghidap apa-apa penyakit.





jadi, tunggu apa lagi?pergilah ke hospital berhampiran anda..(~_+)
insyaAllah tahun depan saya akan cuba lagii untuk menderma~



tapi inilah antara pengalaman yang berharga,sambil menimba ilmu,pengetahuan dan pengaalaman,kami juga berpeluang mendekati dan melayan penduduk kampung yang datang. hati paling berbunga bila orang2 kampung akan cakap,"terima kasihlah atas layan baik kamu semua"...



Tuesday, August 11, 2009

What Drives Us?












" I always wanna be THE BEST,that is what drives me all along.."



"My Parents drive me on what am i doing right now. Their wishes and expectations inspire me.."


"Saya pula,bila sudah didedahkan dengan clinical year,saya tanam dalam diri saya supaya belajar bersungguh-sungguh sebab kita ni bermain dengan nyawa orang,harapan orang,masa depan seseorang. Saru kesilapan kecil boleh mengakibatkan masalah besar kan. So, i think that is what drives me.."


"Saya sentiasa ingat yang saya belajar jauh-jauh selama ni,duduk kat oversea,guna duit rakyat. So,i always bear in mind that, saya kena belajar betul-betul untuk berjaya dan bantu masyarakat.."


"Kalau saya pula, saya bila dari jauh ni,perhatikan keadaan masyarakat Malaysia,terutamanya anak-anak remaja Islam terlalu jauh menyimpang kan. Keadaan ni betul-betul membuktikan yang manusia kembali ke zaman jahiliah. Saya risau,cuuuukup risau. Inikah insan-insan yang bakal menerajui negara kita? Jadi itulah yang drives saya untuk belajar medic dan ilmu agama Allah untuk berhadapan dengan mereka bila balik ke Malaysia.."


"Tuntutlah ilmu hingga ke negeri China. Tuntutlah ilmu sehingga ke liang lahad. itulah yang drives saya selama ni. Ya, kita memang hamba di bumi ini,tapi bukanlah bermakna kita kena beribadah sepanjang masa,mengejar akhirat semata dan melupakan dunia. Dunia ni jambatan menuju ke akhirat,penuh dengan ilmu,tanggungjawab,kehidupan. Seorang penuntut ilmu lagi mulia dari seorang abid yang beribadah sepanjang 1000 tahun. Jadi itulah yang buat saya berkobar -kobar untuk menuntut ilmu sambil melabur saham untuk ke akhirat.."






Itulah antara jawapan yang diberikan apabila semua peserta Rehlah Mahabbah Summer Camp 2009 diminta untuk duduk di dalam kumpulan dan membincangkan "WHAT DRIVES US".
Oleh sebab 100% peserta adalah pelajar perubatan, jadi kebanyakan alasan yang diberikan adalah mengenai dunia medic, dan alam pembelajaran. Tahniah dan alhamdulillah,masing-masing punya penyebab dan hala tuju dalam hidup.


Tapi,tak mungkin kita mampu menafikan bahawa MATI itulah yang paling tinggi tempatnya untuk diletakkan WHAT DRIVES US. Kan?


” Dari Abu Abdul Rahman, Abdullah bin Mas’ud r.a, katanya Rasulullah SAW telah menceritakan kepada kami, sedangkan baginda seorang yang benar dan dibenarkan kata-katanya, sabdanya : ‘ Sesungguhnya sesaorang kamu dikumpulkan kejadiannya dalam perut ibunya selama 40 hari berupa setitik air mani, kemudian menjadi segumpal darah selama itu pula, kemudian seketul daging seperti yand demikian itu juga, iaitu 40 hari. Kemudian diutuskan kepadanya malaikat, lalu ditiupkan roh kepadanya dan diperintahkan menulis empat pekara : rezekinya, ajalnya, amalannya, celaka dan bahagianya. Maka demi Allah yang tiada Tuhan selain daripadaNya, sesungguhnya seseorang kamu itu tetap akan beramal dengan amalan ahli syurga sehinggalah di antaranya dengan syurga itu jaraknya cuma sehasta sahaja. Tiba-tiba dia telah didahului oleh tulisannya ( suratan takdir ) sehingga dia beramal dengan amalan ahli neraka, maka masuklah ia ke dalam neraka. Dan sesungguhnya sesaorang kamu tetap akan beramal dengan amalan ahli neraka sehinggalah di antara dirinya dengan neraka cuma sehasta saja. Tiba-tiba dia telah didahului oleh tulisannya sehingga dia beramal dengan amalan ahli syurga, maka akhirnya masuklah dia ke dalam syurga itu. “



tersentuh dengan cerita prof Abdul latif mengenai pengalaman seorang sahabatnya yang cuba menyelamatkan seorang mat rempit yang nyawa-nyawa ikan. Ketika itu semua kakitangan hospital seolah-olah berat hati nak cuba selamatkan si mat rempit ni,dengan alasan,"kalau kita selamatkan dia ni,bila dia sihat nanti takkan kemana kalau tak masih merempit. Bukannya dia ambil pengajaran". Doktor ni cuba juga untuk selamatkan si mat rempit,tapi ternyata panggilan ilahi itu tidak lewat walau sedetik,maka tamatlah kisah seorang mat rempit. Mungkin tanggapan orang lain mat rempit ni tak sempat nak mengucap dua kalimah syahadah, tapi yang ajaibnya dia mampu mengucap dan dengan FLUENT(fasih). Amalan di dunia, itu di bawah kuasa Allah.Bagaimana dengan kita?


Adakah kita nanti sempat nak mengucap dua kalimah syahadah?
Fasihkah atau tergagap-gagapkah??
Adakah kita tahu bila kan datangnya sang Izrail?
Dapatkah kita pergi dala keadaan husnul khatimah?


Ya Allah,permudah kan urusan kami di dunia dan akhirat,pandanglah kami dengan pandangan rahmatMu.


Carilah keredhaan Allah didunia ini dan binalah saham kita untuk akhirat.


Bersiap-sedialah di dunia untuk menetukan nombor giliran kita untuk dihisab nanti. Kita ni,baru sahaja berurusan dengan orang-orang arab yang tak menggunakn sistem no giliran,kita dah merungut bagai nak rak, macam mana agaknya kesabaran kita untuk menunggu no giliran untuk dihisab nanti..
Mungkinkah tol yang bakal kita lalui itu, bayaran tunai?Touch n Go? ataupun Smart TAG??





so,WHAT DRIVES YOU???


tepuk dada tanya iman..